Aterialla nautittavien ainesten syöntijärjestys ja syömisvauhti voivat vaikuttaa terveyteen, kertovat ravitsemusasiantuntijat. Esimerkiksi jälkiruoalla ei kannata vastaisuudessakaan aloittaa.
Ateria nautitaan monesti samalla kaavalla kuin mihin on totuttu: ensin vähän salaattia, sitten lämmintä ruokaa, oheen ehkä leipää ja ruokajuomaa ja lopuksi mahdollisesti jälkiruokaa ja kahvia tai teetä.
Tämä opittu tapa jaksottaa ateria on itse asiassa myös terveyden kannalta paras.
Asiantuntijoiden mukaan se lisää ihanteellisesti kylläisyyden tunnetta ja tukee painonhallintaa.
– Aloittamalla vihanneksilla, proteiinilla ja terveellisillä rasvoilla ennen tärkkelyspitoisia tai sokerisia ruokia voidaan vaimentaa aterian jälkeisiä verensokeripiikkejä, sanoo yhdysvaltalainen ravitsemusterapeutti Caroline Susie Fox Newsille.
Tärkkelyspitoisiä ruokia ovat esimerkiksi perunat ja viljavalmisteet, kuten leipä, pasta ja riisi. Proteiinin lähteitä ovat puolestaan muun muassa liha, kala, maitotuotteet ja soijavalmisteet.
Caroline Susien mukaan aterian ruokajärjestyksellä on erityisen suuri merkitys niille, joilla on insuliiniresistenssi, esidiabetes tai tyypin 2 diabetes.

