10 000 askelta päivässä ei riitäkään liikunnaksi – brittiselvitys lyttää tutun säännön

0:25

Kävely ei yksinään riitä ylläpitämään lihasten ja luuston kuntoa sekä harjoittamaan kaatumisilta ehkäisevää tasapainoa.

Videolla koko kroppaa kehittävä kotitreeni!

Riittävän kuntoilun nyrkkisääntönä pidetään 10 000 askeleen rajaa, mutta Public Health England -brittiviranomaisen mukaan rivakkakaan kävely ei yksin riitä. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Askelten kerryttämisen lisäksi ihmisten tulisi harjoittaa lihaskuntoaan ja tasapainoaan esimerkiksi taiji-taistelulajin, painonnoston tai salitanssin muodossa. Myös raskaiden ostosten kantaminen voi ajaa asian.

Heikko lihaskunto nostaa kaatumisriskiä

Heikko lihaskunto nostaa vanhempien ihmisten riskiä kaatua – PHE:n mukaan jopa 76 prosentilla. Kertaalleen kaatuneiden todennäköisyys kaatua uudestaan kasvaa entisestään. Suomessa yksin kaatumisen seurauksena kuolee vuosittain jopa 1000 ihmistä.

Voimistava ja tasapainoa harjoittava liikunta ei vain estä kaatumisia, mutta nostaa myös mielialaa, unenlaatua ja energisyyttä sekä pienentää riskiä ennenaikaiseen kuolemaan.

Suomalainen UKK-instituutti suosittelee 18–64-vuotiaille aikuisille viikoittain 2 tuntia ja 30 minuuttia reipasta liikuntaa tai 1 tunnin ja 15 minuutin verran raskasta liikuntaa kestävyyttä parantamaan. Tämän lisäksi aikuisten tulisi kohentaa lihaskuntoaan ja kehittää liikehallintaansa ainakin kaksi kertaa viikossa.

Lihakset huipussaan kolmekymppisenä

Lihasten suorituskyky on tavallisesti huipussaan ihmisen ollessa kolmekymppinen. Tämän jälkeen lihakset alkavat heiketä, ellei niitä harjoita. Suorituskyvyn merkittävä väheneminen tapahtuu 50–60-ikävuoden jälkeen.

The Guardianin haastattelema, ikääntymistä tutkinut Louise Ansari suosittelee lihaskuntoa ylläpitäviksi harjoituksiksi erityisesti pallopelejä, tanssia, sauvakävelyä ja lihaskuntoharjoittelua – kuntosalilla tai kehonpainoilla. Nämä lajit treenaavat kehoa kokonaisvaltaisesti, vahvistavat lihaksia ja auttavat ylläpitämään hyvää tasapainokykyä.

Tärkeintä, että lihaksissa tuntuu

Ansari itse sanoo, ettei käy salilla.

– Pidän kuitenkin huolen, että kannan ostokset kotiin ja tavaroita ylipäätään. Se on harkittua lihaskuntoharjoittelua.

Tärkeintä on, että seuraavana päivänä kuntoilu tuntuu lihaksissa.

Muista kauppakassien kantamisen lisäksi nämä kaloreita kuluttavat kotiaskareet.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja