Vain harva syö riittävästi kuituja: Tältä päivän saantisuositus näyttää aterioina – yllätyitkö määrästä?

Näin koostat ruokalautasesi oikein 6:19 Näin koostat ruokalautasesi oikein
Videolla suomalaisasiantuntija kertoo ruokavalion koostamisesta.

Aikuisen tulisi saada ruokavaliostaan 25–35 grammaa kuituja päivittäin. Määrä tulee helposti täyteen, kunhan muistaa syödä riittävästi kasviksia ja täysjyvää.

Lähes jokainen meistä tietää, että kuitupitoisesta ruokavaliosta on hyötyä niin vatsalle kuin kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Kuitu edesauttaa vatsan toimimaan samalla, kun se auttaa hillitsemään ruokahalua ja vatsaa pysymään täytenä pidempään.

Tunnettujen terveyshyötyjen lisäksi kuidun hyödyistä on nyt saatu uutta näyttöä. The Lancetin julkaiseman tuoreen tutkimuksen mukaan kuitu voi kirjaimellisesti pidentää elinikää. Tutkimuksessa kuitupitoisen ruokavalion todettiin pienentävän kuolemanriskiä peräti kolmanneksella.

Tutkimus seurasi koehenkilöiden ruokailutottumuksia yli 40 vuoden ajalta ja tuli siihen tulokseen, että kuitupitoinen ruokavalio voi vähentää merkittävästi niin syövän, sydänsairauksien kuin tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Suositusten mukaan aikuisten tulisi saada ruokavaliostaan 25–35 grammaa kuitua päivässä. Tämä määrä jää kuitenkin monelta saavuttamatta. Jos haluat lisätä kuidun saantia, lisää ruokavalioosi runsaasti täysjyvää, hedelmiä ja kasviksia.

Miltä 30 grammaa kuitua näyttää?

Päivittäinen kuidun saantisuositus on mahdollista saada täyteen oikein koostetulla ruokavaliolla. Alle on koottu esimerkki aterioista, joilla saantisuositus täyttyy helposti. 

Aamupala:
2 viipaletta kokojyväpaahtoleipää (6,5 g kuitua)
1 banaani (1,4 g kuitua)
1 pieni lasi hedelmäsmoothieta (1,5 g kuitua)

Lounas:
Uuniperuna kuorineen (2,6 g kuitua)
200 g papuja tomaattikastikkeessa (9,8 g kuitua)
1 omena (1,2 g kuitua)

Illallinen:
Kasviscurry (3,3 g kuitua)
1 annos kokojyväriisiä (2,8 g kuitua)
Rasvaton hedelmäjogurtti (0,4 g kuitua)

Välipala:

Pieni kourallinen pähkinöitä (3 g kuitua)

Lähteet: Telegraph, Ruokatieto 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!