Rasittava liikunta ei välttämätöntä – näin pelkkä kävely hellii sydäntäsi

Kävelyä tai muuta liikuntaa harrastavat naiset säästyvät sydämen vajaatoiminnalta muita todennäköisemmin. Liikunnan ei tarvitse olla intensiivistä ja rankkaa, vaan tärkeämpää on sen säännöllisyys. Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, johon osallistui lähes 140 000 yhdysvaltalaista 50–79-vuotiasta naista.

Videolla kerrotaan, millaisesta liikunnasta aivot nauttivat.

Neljäntoista seurantavuoden aikana 2 500 naista sairastui sydämen vajaatoimintaan, mutta tapaukset eivät jakautuneet tasaisesti. Kun analyysissa huomioitiin osallistujien fyysinen aktiivisuus, sairastumisriski havaittiin noin neljänneksen pienemmäksi naisilla, jotka olivat aktiivisia päivittäin.

Hyötyjä sai jo esimerkiksi 30–40 minuutin kävelyllä päivässä, kun vertailukohtana olivat hyvin vähän liikkuvat. Liikunta ehkäisi sekä systolista että diastolista vajaatoimintaa.

Liikunta tärkeää erityisesti keski-iän jälkeen

Yhdysvaltalaisten tulokset osoittavat liikunnan olevan tärkeä osa sydämen vajaatoiminnan ehkäisyä etenkin keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla. Sydämen vajaatoimintaan sairastutaan usein vasta yli 60-vuotiaana, joten tässä ikäryhmässä tepsivät keinot ovat tervetulleita.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa.

Tulokset julkaistiin Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat