Tuntuuko 10 000 askeleen päivätavoite kohtuuttomalta? Tutkimuksen mukaan vähempikin riittää: "Toivomme, että tulos rohkaisee"

1:38
Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan

Tutkimuksen mukaan 10 000 askeleen päivätavoite saattaakin olla liioittelua.

Moni aktiivisuusranneke määrittää päivän "maagiseksi liikuntarajaksi" 10 000 askelta. Summasta on tullut kuin standardi, johon tulee pyrkiä terveyden nimissä. Vähempikin saattaisi kuitenkin riittää, vihjaa Science Daily.

Näin tutkittiin

Brigham and Women's Hospitalin tutkijatiimi havainnoi tutkimustuloksia, joita oli saatu sydänterveyttä ja syöpää tutkivasta terveystutkimuksesta. Tutkimusta tehtiin neljän vuoden ajan, ja sitä varten yli 16 000 naista oli tarkkaillut askelmääriään viikon ajan.

Naisten keski-ikä oli 72 vuotta.

Jo 4400 askelta vähensi kuoleman riskiä

Kun mitattiin kävelyn hyötyjä, vanhemmille naisille riitti 10 000 askeleen sijaan vähempikin.

– Se, että päivässä pitäisi ottaa 10 000 askelta, voi kuulostaa pelottavalta. Mutta havaitsimme, että jo vaatimaton lisäys askelmäärässä liittyy huomattavasti alentuneeseen kuolleisuuteen vanhemmilla naisilla, kertoo tutkimusta tehnyt I-Min Lee.

4 400 askelta vähensi kuoleman riskiä verrattuna 2 700 askelta päivässä ottaneisiin. Kuoleman riski väheni, kunnes saavutettiin 7 500 askeleen päiväraja. Tällä tasolla erot tasoittuivat.

Se, miten rivakasti kävely suoritettiin, ei ollut merkityksellistä kuoleman riskin kannalta.

"Toivomme, että tämä tulos rohkaisee ihmisiä"

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Tutkimuksesta ei voida vetää täysin varmoja johtopäätöksiä esimerkiksi siitä, parantavatko askeleet terveyttä, vai ottavatko jo valmiiksi terveemmät yksinkertaisesti enemmän askelia. Tutkimuksia täytyisikin vielä jatkaa, ja mukaan pitäisi saada myös monipuolisempi edustus naisia.

Vaikka tutkimus ei todistakaan askelia terveyden "Graalin maljaksi", Leen mukaan se lisää ymmärrystä siitä, miten tärkeää fyysinen aktiivisuus on.

– Selvästi jo vaatimaton määrä askelia liittyi pienempään kuoleman riskiin näiden vanhempien naisten keskuudessa. Toivomme, että tämä tulos rohkaisee ihmisiä, joille 10 000 askelta päivässä vaikuttaa saavuttamattomalta tavoitteelta.

Aihetta tutkittu aiemminkin

"Kymppitonnin askelmäärää" on haastettu ennenkin. Toisen selvityksen mukaan ihmisen kannattaisi ottaa sata askelta minuutissa. Tämä yhdysvaltalaistohtori puolestaan on huolissaan siitä, että ihmiset luottavat sokeasti liikuntasovelluksiin kuntoillessaan.

Aiemmin on tutkittu myös sitä, että  kävely ei yksinään riitä ylläpitämään lihasten ja luuston kuntoa tai harjoittamaan kaatumisilta ehkäisevää tasapainoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja