5 syytä lisätä täysjyvää ruokavalioon

Täysjyvä on tunnetusti terveellinen lisä lautaselle, mutta älä tyydy vain lisäämään täysjyvätuotteita ruokavalioosi – korvaa niillä kokonaan puhdistetut viljat.

Korvaa valkoinen leipä täysjyväleivällä ja valkoinen riisi ruskealla, syö aamuisin täysjyväkaurapuuroa ja lisää esimerkiksi kvinoaa ruokiisi. Lue viisi syytä, miksi täysjyvätuotteet ovat ehdoton ruokavalion parantaja.

1. Täsyjyvässä on paljon kuitua ja proteiinia, joten se tekee hyvää ruoansulatukselle ja pitää olon kylläisenä. Täysjyväleseissä on myös runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita ja siemenissä puolestaan paljon B-vitamiineja ja terveellisiä rasvoja.

2. Tutkimusten mukaan täysjyvätuotteiden syöminen saattaa estää diabetekseen sairastumista. Jos sinulla on kohonnut insuliini insuliiniresistenssin vuoksi, täysjyvätuotteiden nauttiminen kuudesti päivässä auttaa vähentämään riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Vähennät riskiä hieman jo yksinkertaisesti korvaamalla esimerkiki päivittäiset annoksesi valkoista riisiä täysjyvään.

3. Täysjyvällä voit suojautua veritulpalta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että joissain täysjyvätuotteissa, erityisesti ruskeassa riisissä, on ainesosaa, joka auttaa suojautumaan korkeaa verenpainetta ja valtimotukoksia aiheuttavalta proteiinilta.

4. Täysjyvätuotteiden säännöllinen nauttiminen vähentää riskiä sairastua kohonneeseen verenpaineeseen. Täysjyvästä on apua myös kohonneen verenpaineen säätelyssä. Kohonnut verenpaine on suuri syy sydän- ja verisuoniongelmiin, kuten sydänkohtaukseen ja halvaukseen. On todistettu, että täysjyvämurojen syöminen aamupalaksi voi vähentää riskiä sairastua sydäntauteihin jopa 30 prosentilla.

5. Paljon runsaskuituista täysjyvää sisältävä ruokavalio auttaa puhdistamaan paksusuolta ja nopeuttamaan aikaa, joka ruoalla menee sen kulkiessa suoliston läpi ja näin estämään ummetusta ja muita ruoansulatushäiriöitä.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat