15 asiaa, jotka tapahtuvat kehossasi, kun vähennät sokerin syöntiä

Onko sokeri vaarallista, Hanna Partanen? 1:44
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, onko sokeri vaarallista.

Sokerin on tutkitusti todettu vaikuttavan ihmisen hyvinvointiin negatiivisesti. Sokeri muun muassa heikentää unenlaatua sekä vaikuttaa sisäelinten toimintaan, kertoo Health.  

Leivonnaiset, irtokarkit, virvoitusjuomat ja muut makeat herkut ovat herkullisia – sitä ei käy kieltäminen. Sokerit ovat tutkitusti addiktoivia hiilihydraatteja, vaikka ne eivät olekaan elimistön toiminnalle välttämättömiä.  

Sokerit lihottavat, vaikuttavat mielen- ja unenlaatuun sekä vaikuttavat monien elinten toimintaan. Pahimmillaan sokeri lisää esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sairastumisriskiä.

Mikäli nautit sokeria erilaisten herkkujen tai juomien muodossa, pohdi sokerin vähentämistä. Alla on listattu, miten sokeriton ruokavalio vaikuttaa ihmiskehoon ajan saatossa.

1. Iho nuorenee

Tutkimukset osittavat, että korkea verensokeritaso muodostaa molekyylisen dominoefektin, eli glykaation. Termi tarkoittaa prosessia, jossa sokeri reagoi elimistön proteiinien kanssa. Tämä voi estää ihon proteiinin, eli kollageenin, korjaantumisen, mikä taas vaikuttaa ihon kimmoisuuteen.

Makeita herkkuja sisältävä ruokavalio voi myös aikaansaada ennenaikaisia ryppyjä, kun ihon elastisuus kärsii.

Onneksi tutkimukset kuitenkin osoittavat, että sokerin vähentäminen voi osaltaan auttaa vähentämään näkyviä ikääntymisen merkkejä.

2. Kehon rasva vähenee

Liiallisen sokerin tiedetään lihottavan. Rasva saattaa usein sijoittua vatsan seudulle ja näkyä keskivartalolihavuutena.

Veren kohonnut sokeripitoisuus laukaisee kehossa insuliinitulvan, mikä saa ajan myötä rasvan kertymään keskivartalon alueelle.

Rasvakudoksesta erittyvä hormoni, adiponektiini, voi aiheuttaa elimistössä erilaisia tulehduksia ja edistää pahimmillaan sydän- ja syöpäsairauksiin liitettäviä olosuhteita.

Kun sokeri- ja rasvapitoiset herkut jätetään pois ruokavaliosta, keskivartalon aluelle kertynyt rasva alkaa vähentyä vähitellen. Samalla sairauksien, kuten diabeteksen, riski pienenee.

3. Laihtuminen tapahtuu nopeammin

Ihmisen elimistö ei tarvitse sokeria, sillä sokerissa ei ole lainkaan elimistölle välttämättömiä ravintoaineita. Sen sijaan sokerissa on turhia kaloreita, jotka kertyvät ihmisestä riippuen eri puolille kehoa, kuten vyötärölle.

– Veren glukoosi on se sokeri, joka meissä virtaa ja jota tarvitsemme, ja sitä syntyy myös tärkkelyksestä. Sokeria ei sinänsä tarvitse mihinkään – valkoista sokeria ei todellakaan tarvita, kertoi laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo LaatikainenHyvää Elämää -ohjelmassa.

Vaikka kohonnut insuliinitaso saattaakin lisätä kiloja vyötäröllä, se saa aikaan kalorien varastoinnin eri puolilla kehoa. Kun epäterveelliset herkut korvataan terveellisimmillä vaihtoehdoilla, insuliinitasot pysyvät vakaina, ja keho lopettaa kalorien säilömisen rasvan muodossa.

– Tämän seurauksena näläntunne vähenee, aineenvaihdunta nopeutuu ja laihduttaminen on helpompaa, kertoo ravitsemustieteen professori David Lundwig Healthille.

4. Kylläisyydentunne lisääntyy

Kun sokerin osuutta vähennetään päivittäisestä ruokavaliosta, keho reagoi paremmin saamaansa ravintoon. Sokeri nimittäin estää elimistön kylläisyydentunteen synnyttävän hormonin, leptiinin, tuotannon.

– Kun syöt puhdasta sokeria, kehosi ei välttämättä saa signaalia siitä, että olet kylläinen. Tästä syystä saatat ylensyödä ja siten lihota, kertoo ravitsemusterapautti Leah Kaufmanverkkosivuillaan

Sokerin sijaan kannattaa nauttia hyviä rasvoja sisältäviä tuotteita, sillä rasva palaa elimistössä hitaammin kuin yksinkertainen hiilihydraatti. Näin kylläisyydentunnekin pysyy kauemmin.

5. Energiatasot pysyvät tasaisina

Lisätty sokeri on yksinkertainen hiilihydraatti. Tämä tarkoittaa sitä, että sokeri pilkkoutuu nopeasti ja pääsee sitten osaksi verenkiertoa. Herkkujen syöminen saa verensokeripitoisuuden kohoamaan nopeasti, mutta vastaavasti energiatasot myös laskevat nopeasti. Kohonnut verensokeri saa aikaan virtapiikin, kun taas verensokerin alentuminen tuntuu väsymyksenä.

Syömällä ravintoa, jossa on proteiinia sekä terveellisiä rasvoja, verensokeri pysyy pitkäkestoisesti tasaisempana.

6. Diabeteksen riski pienenee

Kun sokeri jätetään pois ruokavaliosta, verensokeri ja kehon insuliinituotanto pysyvät vakaina ja olo kevenee. Nämä yhdessä auttavat ennaltaehkäisemään tyypin 2 diabetesta.

– Liiallinen yksinkertaisten hiilihydraattien, kuten sokerin, nauttiminen voi aiheuttaa toimintahäiriöitä soluissa, jotka tuottavat insuliinia, mikä taas johtaa lopulta diabetekseen, tohtori Ludwing valaisee.

7. Sydämesi voi paremmin

Makeiden herkkujen vähentäminen on ekoteko sydämellesi. Kohonnut verensokeripitoisuus ja korkea glykeeminen indeksi nimittäin kasvattavat sairastumisriskiä erilaisiin sydänsairauksiin.

Vuonna 2014 julkaistujen tutkimustulosten mukaan ihmisillä, jotka saivat 17–21 prosenttia päivittäisistä kaloreistaan makeasta ravinnosta, oli 38 prosenttia suurempi riski kuolla sydänsairauksiin verrattuna ihmisiin, jotka pitivät lisätyn sokerin saannin 8 prosentissa.

Paremmin voiva sydän pitää kehon elinvoimaisena ja auttaa elimistöä pysymään vireessä aamusta iltaan.

8. Aivovaurioiden riski pienenee

Laillistetun ravitsemusterapeutin, Reijo Laatikaisen, mukaan aivot tarvitsevat toimiakseen jonkin verran sokeria. Samalla hän kuitenkin toteaa, että ihmiskeho tulee toimeen ilman minkäänlaista tärkkelystä esimerkiksi vähähiilihydraattista ruokavaliota noudatettaessa.

Aivojen toiminnalle tärkeän sokerin voi nauttia esimerkiksi hedelmien – ei irtokarkkien – muodossa.

9. Ennaltaehkäisevä vaikutus munuaiskivien syntyyn

Tiesitkö, että runsas sokeroitujen juomien runsas käyttö voi kasvattaa munuaiskivien kehittymisen riskiä?

10. Kolesteroli vähenee

Vaikka kolesterolia pidetään pääasiassa terveydelle haitallisena, se on elimistön toiminnalle välttämätön yhdiste. 

Korkeat kolesterolitasot ovat kuitenkin valitettavan yleisiä aikuisilla ihmisillä, kertoo Sweet Defeat. Korkea kolesteroli voi olla yksi aivohalvaukseen ja sydänsairauksiin johtavista syistä, joten kolesteroliin on syytä kiinnittää huomiota.

Liiallinen sokerin saanti aiheuttaa huonon kolesterolin nousun ja vastaavasti hyvän kolesterolin vähenemisen. Kun sokeri jää pois ruokavaliosta, elimistö pyrkii korjaamaan kolesterolitaoja vähentämällä huonon kolesterolin määrää ja vastaavasti lisäämällä hyvän kolesterolin määrää. 

11. Hampaiden kunto paranee ja hengitys kirkastuu

Sokeri on haitaksi suun terveydelle ja vaikuttaa purukaluston kuntoon.

– Sokeri on aiheuttaa onteloita, koska se on vuorovaikutuksessa suussa olevien bakteerien kanssa. Ne yhdessä muodostavat hapon, joka aiheuttaa hampaan hajoamisen, hammaslääkäri Saul Pressner kertoo Reader's Digestille.

Sokeri ruokkii myös pahan hajuisen hengityksen aiheuttavia bakteereja. Kun jätät sokerin pois ruokavaliostasi, myös hengityksesi raikastuu ajan myötä.

12. Maksa voi paremmin

Siinä missä alkoholi, myös sokeri voi haitata maksan toimintaa.

13. Seksi paranee

Reader's Digestin mukaan sokerin syöminen kohottaa verensokeria, mikä näkyy elimistössä energiapiikkeinä. Nämä energiapiikit voivat tukahduttaa miehen sukupuoliviettiä 

– Sokeri lisää myös naishormonien tuotantoa, kertoo lääketieteellinen johtaja Mark Hyman Clevelandin klinikan keskusyksiköstä. 

Hänen mukaansa naishormonit vaikuttavat seksuaalisiin haluihin ja siten myös seksielämään.

– Sokeri voi aiheuttaa myös naisten hiustenlähtöä tai edistää kasvojen karvoituksen kasvua. Se altistaa myös iho-ongelmille, kuten aknelle, Hyman jatkaa. 

14. Ajatukset selkiytyvät

Sokeri on pahaksi ihmisen kognitiiviselle toiminnalle. Kun sokeri jätetään pois ruokavaliosta, ajatustoiminta muuttuu terävämmäksi. Sokerin on todettu vaikuttavan myös mielialaan. 

Kalifornian yliopistossa vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että liiallinen fruktoosin eli hedelmäsokerin käyttö hidasti aivoja vaikuttamalla insuliinin kykyyn auttaa aivosoluja muuttamaan sokeria energiaksi aivoille.

Ravitsemusterapeutti Sarah Brewer on varoittanut myös siitä, mitä sokeri voi tehdä keskushermoston harmaalle aineelle.

– Aivosolut tarvitsevat toimiakseen glukoosia eli rypälesokeria . Kuitenkin liika sokeri liian lyhyessä ajassa aiheuttaa sokerihyökkäyksen, joka laittaa aivot ylikierroksille.

15. Vastustuskyky paranee

Liiallinen sokeri voi estää ihmisen soluja taistelemaan bakteereita vastaan. Immuunijärjestelmä voi olla sekaisin vielä tuntienkin päästä sokerin nauttimisesta.

– Sairastut todennäköisesti harvemmin flunssaan vuoden aikana. Sokerin poisjättäminen voi myös auttaa vähentämään allergia- ja astmaoireita, toteaa sertifioitu ravitsemusterapeutti Megan GilmoreReader's Digestille. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat