Punaisen lihan runsaan käytön on osoitettu olevan yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Syy yhteyteen saattaa piillä ihmisen suolistossa, vihjaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.
Cleveland Clinic -sairaalan tutkijat perustivat tuoreen työnsä aiemmille löydöksilleen. Niiden mukaan orgaaninen yhdiste nimeltä trimetyyliamiini-N-oksidi (TMAO) voi johtaa sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseen, sillä se lisää veritulppien riskiä.
TMAO:ta muodostuu esimerkiksi koliinia sisältävistä ruoka-aineista, kuten maksasta, kananmunista sekä pekonista. Koliinia löytyy myös kasvikunnan tuotteista, kuten vehnänalkioista ja soijapavuista.
Nyt European Heart Journal -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa tutkijat huomasivat, että pääsääntöisesti lihasta proteiininsa saavilla ihmisillä oli merkittävästi korkeammat TMAO-tasot kuin ihmisillä, joiden pääasiallinen proteiinin lähde oli valkoinen liha tai he eivät syöneet lihaa alkuunkaan.