Yksi muutos lautasella suojaa kansantaudeilta

Lihan vähentäminen ja korvaaminen kasviperäisillä proteiineilla voisi auttaa monia kolesterolin hallinnassa ja sitä kautta kansantaudeilta suojautumisessa. Vaikutus ei ole suuren suuri, mutta helposti saatavissa.

Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistu tieto perustuu 112 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja niiden uudelleenanalysointiin.

Havainto oli, että kun osan päivittäin syödystä lihasta korvaa kasviproteiineilla, kuten soijalla, pavuilla tai linsseillä, olisi mahdollista pienentää haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta.

Sama havaittiin tarkastellessa non-HDL-kolesterolia eli kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin pitoisuuksien erotusta sekä apolipoproteiini B:n pitoisuuksia.

Muutos oli pienehkö – noin viisi prosenttia –, mutta tutkijoiden mukaan sillä voisi olla väestötasolla nähtäviä vaikutuksia varsinkin maissa, joissa syödään paljon lihaa ja vähänlaisesti kasviproteiineja. Kolesterolitasojen parantuminen ehkäisisi muun muassa sydän- ja verisuonitauteja.

Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa eläinproteiinien korvaaminen kasviproteiineilla yhdistettiin myös pitempään elinikään. Yhteydet koskivat kuitenkin suurelta osin teollisesti prosessoitua punaista lihaa eli makkaroita ja muita vastaavia.

Teollisesti prosessoidut lihatuotteet on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi suurentuneeseen diabeteksen ja sydänsairauksien vaaraan, mikä voi johtua muun muassa lihajalosteiden suurista suola- ja nitraattipitoisuuksista. Tavallinen, prosessoimaton punainen liha ei todennäköisesti ole samanlainen riski.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten estän aivoinfarktin? 

Tästä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa neurologian professori Markku Kasteen kanssa toukokuussa 2015. Katso haastattelu!

25:30

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja