Ruokavalio voi nostaa tai laskea suolistosyövän riskiä – miten sinä syöt?

Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että suoliston bakteerit saattavat yhdessä ruokavalion kanssa vaikuttaa suolistosyöpien kehittymiseen. Yhteys ei tosin selitä kaikkia syöpiä.

JAMA Oncology -lehdessä julkaistut havainnot saattavat selittää, miksi tietynlaiset ruokavaliot pienentävät suolistosyövän riskiä ja toiset suurentavat.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa keskityttiin suolistosyöpiin liitetyn Fusobacterium nucleatum -bakteerin ja ruokavalion yhteyksiin. Kyseistä bakteeria löytyy usein suoliston syöpäkasvaimista, ja sen on epäilty osallistuvan kasvainten syntyyn.

Tutkijat kävivät läpi yli tuhannen syöpäpotilaan kasvaimista otettuja koepaloja. Havaintona oli, että potilaan ruokavalion vaikutti siihen, oliko hän sairastunut Fusobacterium nucleatumia sisältävään syöpään.

Sairastumisriski oli selvästi pienempi osallistujilla, joiden ruokavaliossa oli paljon kuitua ja täysjyväviljoja. Sen sijaan paljon punaista lihaa, makkaraa, muita lihajalosteita sekä teollisesti prosessoituja viljoja nauttivat sairastuivat todennäköisemmin.

Tulokset koskivat ainoastaan Fusobacterium nucleatumia sisältäviä kasvaimia. Muunlaisten syöpäkasvainten todennäköisyyteen ruokavaliot eivät vaikuttaneet. Tämä voi selittää myös sen, miksei kuitupitoinen ruokavalio ole pienentänyt suolistosyöpien riskiä kaikissa tutkimuksissa.

Havainnot viittaavat laajemminkin siihen, että bakteerit voivat toimia välittävänä tekijänä suoliston syöpien ja ruokavalion välisessä yhteydessä. Lisäksi havainnot vahvistavat käsitystä kasvispainotteisen ja kuituja sisältävän ruokavalion merkityksestä suolistosyöpien ehkäisyssä.

Suolistosyövät eli paksu- ja peräsuolisyövät ovat usein kohtalokkaita, joten tarve niiden ehkäisemiseen on suuri. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä maailmassa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Milloin on tarvetta epäillä syöpää?

HYKSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi eri syöpien oireista Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2016.

25:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja