Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Punaisen lihan syömisestä paljastui uusi riski

Shutterstock
Julkaistu 04.01.2017 07:17

MTV LIFESTYLE

Paljon punaista lihaa syövät näyttäisivät sairastuvan vakavaan munuaissairauteen muita todennäköisemmin. 

Tieto käy ilmi tutkimuksesta, jossa seurattiin 63 000, 45–74-vuotiasta kiinalaista. Runsaan viidentoista seurantavuoden aikana 950 osallistujalla todettiin loppuvaiheen munuaissairaus.

Osallistujien ruokavaliosta kerättiin tietoa tutkimuksen aikana, ja kun nämä tiedot yhdistettiin tietoihin sairastumisista, munuaissairaus havaittiin noin 40 prosenttia yleisemmäksi paljon punaista lihaa syövillä. Tämä havaittiin verrattuna osallistujiin, joiden ruokavaliossa oli vain niukasti punaista lihaa.

Siipikarjan, kananmunien, kalan tai maitotuotteiden ei havaittu vaikuttavan sairastumisriskiin, vaikka nekin ovat merkittäviä proteiinin lähteitä.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa proteiinin saannin vähentäminen on hidastanut munuaisongelmien etenemistä. Nyt saatujen tulosten valossa vaikuttaisi kuitenkin siltä, että pelkän proteiinin sijaan vaikutus voi painottua punaiseen lihaan. Tähän viittaa myös se, että kiinalaisten tutkimuksessa punaisen lihan korvaaminen muilla proteiinin lähteillä pienensi munuaissairauden riskiä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Society of Nephrology -lehdessä.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.


Lisää aiheesta:

Lista kahvin terveyshyödyistä vain kasvaa – nyt näyttöä munuaissairaudelta suojaamisestaDiabeteksen ja punaisen lihan yhteydestä lisänäyttöäElinikää voi pidentää vaihtamalla punaisen lihan valkoiseenSuomalaisen tutkimuksen tulos hämmästyttää: Näin käy, jos syö paljon kananmuniaMerkittävä vaikutus terveyteen – syöthän varmasti riittävästi näitä ruoka-aineita?Liika proteiini aiheuttaa vaaran – helppo torjua yhdellä muutoksella
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • 11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • 09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • 08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti