Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Herkkuhedelmä voi alentaa diabetesriskiä

Mangot voivat toimia sydänystävällisenä vaihtoehtona muille yhtä kaloritiheille herkuille.
Mangot voivat toimia sydänystävällisenä vaihtoehtona muille yhtä kaloritiheille herkuille.Shutterstock
Julkaistu 05.04.2025 09:42
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Marjoista sen jo tiesimmekin, mutta nyt myös mangosta on paljastunut hyötyjä, jotka voivat auttaa ehkäisemään diabetesta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan noin 100 kilokaloria sisältävä annos mangoa päivässä voisi auttaa laskemaan elimistön insuliinipitoisuuksia ja lisätä insuliiniherkkyyttä ylipainoisilla ja lihavilla ihmisillä, joilla on elimistössään matala-asteista tulehdusta.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten yksinkertainen muutos ruokavalioon voisi laskea tyypin 2 diabeteksen riskiä, kertoo New York Post.

Tutkijat jakoivat 48 ylipainoista tai lihavaa 20–60-vuotiasta aikuista kahteen ryhmään.

Ensimmäinen ryhmistä sai ohjeekseen syödä 165 grammaa mangoa päivittäin, kun toista ryhmää ohjeistettiin syömään hedelmäsorbettiannos, joka vastasi kaloreiltaan pitkälti toisen ryhmän mangoannosta.

Muita muutoksia osallistujien ruokailuun tai liikkumisiin ei tutkimuksen aikana tehty.

Tutkimustuloksista käy ilmi, että mangoa syövien ryhmässä tapahtui merkittävää insuliiniresistenssin laskua neljäviikkoisen tutkimusjakson aikana. Ryhmän jäsenten insuliinitasot olivat myös yleisesti matalammat kuin tutkimuksen alkaessa.

Sorbettia syöneiden kontrolliryhmässä muutosta insuliiniresistenssissä tai insuliinitasoissa ei tapahtunut.

Koska mangot tai hedelmäsorbetti eivät merkittävästi nostaneet osallistujien tulehdus- tai verensokeriarvoja, päättelivät tutkijat, että mangot voisivat toimia sydänystävällisenä vaihtoehtona muille yhtä kaloritiheille herkuille.

Lue myös: Viisi helppoa muutosta, joilla voit parantaa kolesteroliarvojasi jo muutamassa viikossa

Mangot eivät nostaneet painoa

Sekä mango- että sorbettiryhmään kuuluneet osallistujat söivät saman määrän kaloreita päivittäin tutkimuksen aikana.

Siinä missä sorbettiryhmässä osallistujien paino nousi lievästi, mutta tutkimustuloksen kannalta merkittävästi, ei mangoa syöneiden joukossa tapahtunut painonnousua. 

Elintarvike- ja ravitsemustieteen professori Indika Edirisinghe Illinoisin teknologian instituutista kertoo mangoryhmän insuliiniherkkyyden paranemisen ilman painon muutoksia olevan huomionarvoista, kirjoittaa New York Post.

– Tulokset kumoavat väärinkäsitykset mangosta luonnollisena sokeripommina, joka lisää lihavuutta ja altistaa diabetekselle, Edirisinghe sanoo.

– Tutkimustuloksemme viittaavat siihen, että tuoreen mangon lisääminen ruokavalioon voi olla yksinkertainen ja nautinnollinen tapa ylipainoisille ja lihaville ihmisille tukea parempaa insuliinitoimintaa ja vähentää tyypin 2 diabetesriskiä. 

Lue myös: Unohda C-vitamiinilisä! Syö kaksi tällaista hedelmää ja päivän saantisuositus on jo täynnä

Keltaiset kuitupommit laskevat myös kolesterolia

Mangot ovat erittäin kuitupitoisia hedelmiä, minkä vuoksi ne edistävät myös suoliston terveyttä ja ruoansulatusta.

Koska mangojen sisältämä kuitu on liukoista voi se auttaa alentamaan kokonaiskolesterolia ja verisuonia tukkivan LDL-kolesterolin määrää veressä. 

Mangot sisältävät myös runsaasti potassiumia, josta voi olla apua elimistön suolatasapainon ja siten verenpaineen tasoittamisessa.

Upean kirkkaan keltaisen värinsä mangot saavat karotenoidista porkkanoiden tapaan, mikä tekee niistä myös immuunipuolustusta parantavan herkun.

Katso myös video: Näin ananas kannattaa kuoria ja pilkkoa!

0:40Ananaksen kuoriminen ja pilkkominen – helppo tapa!Katso ananaksen käsittelyvinkki.

Lue myös: Syötkö jo? Asiantuntijat hehkuttavat sadan pisteen superruokaa

Lähteet: New York Post, MDPI

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Yksi ruokamuutos voi alentaa kolesteroliasiTutkimus: Hyviä uutisia tumman suklaan ystäville!Avokadosta paljastui uusi mahdollinen terveyshyötyKolme annosta tätä ruokaa päivittäin vähentää ylipainon todennäköisyyttäTutkijoiden mukaan tuttu mauste voi auttaa ehkäisemään diabetesta – käytössä piilee kuitenkin vakava riskiDiabetes kuriin uudella ateriarytmillä? Tutkijat suosittelevat potilaita syömään biologisen kellonsa rytmiin – näin se käytännössä toimii
HedelmätRuokaDiabetesTutkimustuloksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät
  • 10.9.17:02
    Ruoka

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • 10.8.17:33
    Ruoka

    Syötkö jo? Tätä hedelmää ehdotetaan uudeksi superruoaksi

  • 2.8.09:54
    Ruokaniksit

    Oletko hoksannut tehdä näin klementiinille? Täydellinen kesäherkku syntyy vaivatta

  • 31.7.08:28
    Takaisinvedot

    Ostitko tällaisen hedelmätuotteen pääkaupunkiseudun K-kaupasta? Ruokavirastolta varoitus

  • 24.6.17:28
    Ruoka

    Yllättävä yksityiskohta paljastaa kypsän ja hyvän vesimelonin ruokakaupassa