Ravitsemusterapeutti listasi yhdeksän parasta proteiininlähdettä – lisää nämä ruokavalioosi ja kehosi kiittää!

tonnikalasalaatti salaatti
Tonnikala ja kananmuna ovat erinomaisia proteiininlähteitä. Shutterstock

Jos ruokavaliosi kaipaa lisää proteiinia, seuraavat ruoka-aineet kannattaa lisätä ostoslistalle välittömästi.

Ravitsemusterapeutti Frida Harju-Westman listasi The Insider-sivustolle yhdeksän ruoka-ainetta, joiden proteiinipitoisuus saattaa tulla yllätyksenä. 

1. Kuivaliha – säilyvä välipala

Harju-Westmanin mukaan kuivaliha sisältää 30–40 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden. Korkean proteiinipitoisuuden lisäksi säilyvyys on asia, mikä tekee tästä tuotteesta mitä parhaimman välipalan nautittavaksi vaikkapa iltapäivätreenien jälkeen.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kuivalihat voivat sisältää reippaasti suolaa.

2. Tonnikala – kalojen proteiinipommi

Tonnikala pesee monet muut kalat proteiinipitoisuudessaan; tonnikala sisältää noin 25 grammaa proteiinia sataa gramma kohden. Lisäksi tonnikala sisältää runsaasti sydämen terveyden kannalta hyviä omega-3-rasvahappoja ja unenlatua parantavaa melatoniinia.

3. Rahka – täydellinen aminohappojen lähde

Maitorahkan maitoproteiinin aminohapot imeytyvät lähes täydellisesti ja elimistö pystyy käyttämään ne tehokkaasti. Korkean proteiinipitoisuuden (12g/100g) rahka sisältää runsaasti kalsiumia sekä A- ja B-vitamiineja, jotka ovat avainasemassa ihon, luuston ja näkökyvyn terveyden kannalta.

4. Tofu – loistava proteiini vegaaneille

Vegaaniseen ruokavalioon sopiva tofu sisältää paitsi runsaasti proteiinia (8g/100g), sitä kannattaa syödä myös luuston hyvinvoinnin kannalta tärkeän mangaanin vuoksi.

POIMI RESEPTI: Tofulevite

5. Tempe – proteiinia moneen ruokaan

Jos tofu ei maistu, soivapavuista valmistettu tempe on toinen erinomainen vaihtoehto vegaanista ruokavaliota noudattaville, sillä tämä tuote sisältää proteiinia peräti 34 grammaa sataa grammaa kohden. Tätä raaka-ainetta kannattaa kokeilla mitä erilaisimmissa ruoissa, kuten keitoissa, kastikkeissa ja salaateissa.

6. Pistaasipähkinät – hikitreenien välipala

Vaikka pistaasit sisältävät Harju-Westmanin mukaan melko paljon kaloreita, ne sisältävät myös runsaasti proteiinia. Pistaaseja kannattaa nauttia etenkin hikisten treenien päätteeksi, sillä nämä pähkinät sisältävät myös runsaasti natriumia ja kaliumia, eli juuri niitä kivennäisaineita, joita menetämme silloin, kun hikoilemme.

7. Kananmunat – joka tilanteeseen

Kananmunat ovat loistava valinta mihin aikaan päivästä tahansa.

– Kananmunat sisältävät äärimmäisen vähän kaloreita ja paljon proteiinia. Keskikokoisessa munassa on noin kuusi grammaa proteiinia, Harju-Westman kertoo.

8. Edamame-pavut – proteiinia ja kuitua

Vihreät edamamet ovat herkullinen ja värikäs tapa lisätä proteiinia mitä erilaisimpien kasvisruokien joukkoon, sillä ne sisältävät peräti 11 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden. Keitetyt pavut maistuvat herkullisilta myös sellaisenaan.

9. Portobellot – ravintoaineita vähillä kaloreilla

Portobello-sienet ovat vähäkalorista, mutta erittäin ravintopitoista syötävää.

–  Vaikka monet ihmiset ajattelevat, että kasvikset sisältävät vain vähän proteiinia, nämä sienet ovat paitsi lihaisia rakenteeltaan, myös hyvin proteiinirikkaita vähillä kaloreilla, asiantuntija kertoo ja lisää sienissä olevan lisäksi runsaasti kuitua ja kalium.

Lähde: TheInsider

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja