Miksi mies ei halua seksiä? Seksuaaliterapeutti listaa mahdolliset syyt haluttomuuden taustalla

Seksuaalinen haluttomuus on yksi yleisimmistä naisten seksuaalihäiriöistä, mutta parisuhteen haluttomampi osapuoli voi ihan yhtä hyvin olla myös mies. Seksuaaliterapeutti kertoo, mitkä ovat tavallisimmat syyt miesten haluttomuuteen.

Naisten haluttomuudesta puhutaan paljon, ja usein oletetaan, että miesten tulisi olla valmiita seksiin, kun käsky käy. 

– Yhteiskunta saa meidät ajattelemaan, että on epänormaalia, jos mies ei halua seksiä koko ajan, on esimerkiksi pariterapeutti Cynthia Pizzulli  sanonut haastattelussa

Niin kuin moni haluttoman miehen kanssa elävä tietää, eivät miehetkään kuitenkaan aina halua. Seksuaaliterveysklinikan mukaan Suomessa seksuaalisen mielenkiinnon ja halun puutetta esiintyy jopa 10–13 prosentilla miehistä parisuhdetilanteesta riippuen, Kaalimato kertoo tiedotteessaan.

Kaalimadon oman tutkimuksen mukaan suomalaisista miehistä seitsemän prosenttia kertoo kokeneensa haluttomuutta viimeisen vuoden aikana. Naisilla luku on vain hieman isompi, 13 prosenttia. 

– Miehen seksuaalisen haluttomuuden taustalla olevia syitä voivat olla muun muassa stressi, masennus, ahdistus, päihteiden käyttö, epäterveelliset elämäntavat, lääkitykset, parisuhdeongelmat ja testosteronivaje, Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen luettelee tiedotteessa.

Lavikainen huomauttaa, että myös erektiohäiriöillä on merkittävä vaikutus miehen seksuaaliseen halukkuuteen:

– Jopa lähes puolella erektiohäiriöpotilaista seksuaalinen halu on heikentynyt.

Jos ongelmat johtuvat stressistä, kannattaa pohtia keinoja stressin lievittämiseen.

– Stressaantuneen miehen on lähes mahdotonta päästä tilaan, jossa hän voisi kiihottua seksuaalisesti, kliininen seksologi ja psykoterapeutti Leena Hattunen totesi Huonon Äidin seksikirjassa.

Miten stressin saa purettua? Juttu jatkuu videon alla.

Haaste kumppanille vai myös itselle?

Avoin keskusteluyhteys kumppanien välillä on tärkeää aina ja silloinkin, kun parisuhteessa on haluttomuusongelmia. On hyvä ottaa kuitenkin huomioon se, onko haluttomuudesta haittaa miehelle itselleen.

– Jos miehen seksuaalinen mielenkiinto ja halu ovat selkeästi muuttuneet normaalitilaan nähden ja siitä on haittaa miehelle itselleen, kannattaa haluttomuuden syitä lähteä tutkimaan lääkärin kanssa ja kohdistaa hoito niihin, Lavikainen ohjeistaa.

Joskus haluttomuuden taustalla on kuitenkin yksinkertaisesti kyse pariskunnan erilaisista libidoista eli suhteessa omat ja kumppanin seksihalut eivät kohtaa. Puolisoiden seksuaaliset tarpeet voivat myös muuttua vuosien varrella.

– Jos parisuhteessa olevan miehen seksuaalinen haluttomuus ei ole ongelma miehelle itselleen, on hyvä miettiä kompromisseja, miten pari saisi enemmän haluavan osapuolen seksihalut tyydytettyä ja kuinka jatketaan tästä eteenpäin.

Keskustele kumppanin kanssa

Lavikainen kehottaa puhumaan tilanteesta avoimesti kumppanin kanssa. Yhdessä kannattaa keskustella niin omista toiveista seksielämään liittyen kuin parisuhteen läheisyyteen, turvallisuuteen ja luottamukseen liittyvistä asioista.

Seksistä kannattaa seksuaaliterapeutin mukaan opetella nauttimaan myös muuten kuin yhdynnän kautta. Seksihalut voivat kasvaa, jos seksielämä monipuolistuu, joten makuuhuoneeseen kannattaa kehitellä vipinää vaihtelun avulla.

Parisuhteen piristämiseksi voi kokeilla vaikka uusia asentoja tai tuhmien puhumista. Kannattaa myös kokeilla "huoltoseksiä".

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat