"Ei tänään, kulta" – voiko puolison torjuminen tehdä hallaa parisuhteelle? Asiantuntija vinkkaa halujasi lisäävästä kikasta

Pitäisikö parisuhteessa harrastaa seksiä, vaikka ei niin haluttaisikaan?

Jos parisuhteen toinen osapuoli haluaa enemmän seksiä kuin toinen, voi haluttomamman osapuolen mielessä pyöriä kysymys: onko pakko?

Kun itse haluaisi kömpiä sänkyyn vain nukkumistarkoituksissa, mutta kumppani vihjailee villimmästä menosta, voi ahdistaa ja ärsyttää. Eikö koskaan saa olla rauhassa?

"Ei tänään, kulta"

Itse haluttomuuteen voi olla monia eri syitä, mutta psykoterapeutti Ian Kernerin mukaan seksuaalinen turhautuminen voi aiheuttaa mielipahaa halukkaammalle osapuolelle, kun taas haluttomampi kumppani tuntee tilanteessa paineita, kertoo Women's Health.

Vaikka haluttomille hetkille on täysin luonnollisia syitä, avioliittoneuvoja Michele Weiner-Davisin mukaan "ei tänään, kulta" -lausahdus voi kuitenkin tehdä hallaa parisuhteelle. 

Seksi lisää parisuhteen onnellisuutta?

Parisuhdevalmentaja Weiner-Davis selittää Metro-sivustolla, että seksin harrastaminen, vaikka ei niin haluttaisikaan, voisi auttaa torjumaan mahdolliset ongelmat. Itse asiassa asiantuntijan mukaan seksin harrastaminen voi todella tehdä parisuhteesta onnellisemman ja pitkäikäisemmän.

Mutta mitä hyötyä tästä tiedosta on, jos ei yksinkertaisesti tee mieli?

On nimittäin tietysti selvää, että seksiin ei tarvitse suostua ikinä, jos ei sitä itse halua. Seksin tulee aina olla molempien osapuolten haluamaa, eikä siihen saa painostaa. Halulle kannattaa kuitenkin antaa toisinaan edes tilaisuus ilmestyä. Jos itsekin haluaisi haluta enemmän, voi ainakin miettiä, olisiko mahdollista, että halut heräisivät, jos niille antaisi mahdollisuuden.

Metro-sivustolla seksiä verrataan esimerkiksi terveelliseen ateriaan tai juoksulenkkiin. Joskus itseä täytyy patistaa, mutta pitkällä aikavälillä terveellinen ruokavalio ja liikunta tekee onnellisemmaksi ja terveemmäksi.

Kun kerran moni jaksaa raskaan työpäivän jälkeen raahautua vielä salillekin, miksei sitten kumppanin kanssa sänkyyn? Aivan kuten salireissu, voi seksisessiokin tuntua nautinnolliselta, kun toimeen vain ensin viitsii ryhtyä.

Kieltäydy "oikein"

Jos koko ajatus tuntuu kuitenkin sillä hetkellä vastenmieliseltä tai pää painuu unisesti tyynyä kohden, kannattaa seksistä edes osata kieltäytyä oikein. Pelkkä 'ei' voi tuntua turhan tylyltä ja loukata kumppania, jos hän ei ymmärrä, mistä torjuminen johtuu.

Weiner-Davisin mukaan kieltäytymistä olisikin hyvä osata selittää.

– Auttaa, kun ei sano vain ei. Sen sijaan, selitä, miksi et halua rakastella, ehdota toista päivää ja kysy, olisiko jotain muuta, mitä voisit tehdä kumppanisi hyväksi juuri nyt.

Ihanteellista olisi, jos löytäisitte ajankohdan, jolloin molemmista tuntuisi halukkaalta. 

Kannattaa myös muistaa, että joskus syy sille, ettei peitto heilu, on itse asiassa kommunikaatiossa. Erään Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan miehet aliarvioivat suuresti kumppaniensa seksihalut. Tutkimuksessa paljastui, että jos miehet ajattelivat, ettei kumppani haluaisi seksiä, he eivät sitä myöskään ehdottaneet.

Libido kuntoon näillä vinkeillä

Jos aina väsyttää, eikä koskaan tee mieli, voi miettiä, mitä asialle voisi tehdä. Seksiväsymykselle ei kannata antaa valtaa. Seksiasiantuntija Annabelle Knight kertookin Metro-sivustolle, että libidon liekehdintää avittamaan on lukuisia asioita, joita voi kokeilla.

– On monia asioita, joita voi tehdä libidon nostamiseksi, kuten ruokavaliosta huolehtiminen, säännöllisesti liikkuminen ja ajan varaaminen treffi-illoille, hän luettelee.

"Kikka seksin harrastamisen lisäämiseen on..."

On kuitenkin yksi kikka, jota harva tulee edes ajatelleeksi, vaikka se lopulta aika ilmiselvä onkin.

– Eräs asia, jota pariskunnat eivät ymmärrä, on se, että seksi itsessään kohottaa libidoa, joten kikka seksin harrastamisen lisäämiseen on harrastaa lisää seksiä!

– Orgasmin saaminen vapauttaa hyvän olon kemikaaleja, kuten serotoniinia ja oksitosiinia, jotka saavat olon tuntumaan seksikkäältä, joten säännölliset orgasmit auttavat lisämään seksihaluja luonnollisesti, Knight selittää.

Seksi ei etenkään pitkässä suhteessa tunnu välttämättä enää samanlaiselta kuin suhteen alkuvaiheessa, mutta siksi sen eteen kannattaakin nähdä hieman vaivaa. Knightin oppien mukaan seksi lisää seksiä, joten pienellä panostuksella vällyjen välissä saatat huomata, ettei erityistä vaivannäköä lopulta enää edes tarvita.

Lähteet: MetroWomen's Health

***

Haluttomuus harmina - mistä löytää kipinä? 25:24

Lue myös:

    Uusimmat