"Stressaantuneelle miehelle lähes mahdotonta" – miksi mies ei halua harrastaa seksiä?

Uutuusteoksessa pureudutaan muun muassa miehen haluttomuuteen.

Perheellisten seksielämä tuo mukanaan monenlaisia haasteita. Huono Äiti -blogistaan tunnetun Sari Helinin ja kliinisen seksologin ja psykoterapeutin Leena Hattusen uutuusteos Huonon Äidin seksikirja pureutuukin monelta kantilta ruuhkavuosissa kahlaavien parien seksiongelmiin.

Teos perustuu Huono Äiti -blogin lukijoiden omiin, todellisiin parisuhde- ja seksiongelmiin, joita Hattunen kirjassa ratkoo.

Miksi mies ei halua?

Naisten haluttomuudesta puhutaan usein, mutta kirjassa on omistettu yksi luku myös vähemmälle huomiolle jääneelle ongelmalle, miesten haluttomuudelle.

"Olen yrittänyt herätellä intohimoa pukeutumalla seksikkäästi, ostamalla kasapäin leluja, voiteita ja öljyjä yhteiseen kivaan, ostamalla aikuisten leffoja inspiraatioksi, järjestämällä kynttiläiltoja kahdestaan, hommaamalla erilaisia parisuhdepelejä... Kaikista yrityksistäni huolimatta mieheni ei tunnu innostuvan mistään eikä myöskään halua keskustella seksistä tai siihen liiittyvistä toiveista..."

Leena Hattunen muistuttaa kirjassa, että haluttomuus on vaikea aihe eikä sen enempää naisten kuin miestenkään haluttomuuteen ole mitään viisastenkiveä, joka toisi takuuvarmasti halut takaisin.

– Miehen haluttomuuden yleisimpiä syitä ovat stressi, testosteronivaje ja masennus, Hattunen kirjoittaa.

Hattusen mukaan haluttomuus voi lisäksi olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta, diabeteksesta, kasvaimesta tai muusta sairaudesta. Täytyy myös huomioida, että taustalla voi olla erilaisia seksiin liittyviä toiminnallisia häiriöitä. 

"Kun suomalainen mies menee lääkäriin, silloin on tosi kyseessä"

Tilanne parin välillä voi muuttua nopeasti hyytäväksi, jos mies ei halua seksiä. Miehen vältellessä ongelmaansa nainen puolestaan muuttuu vaativaksi.

– Kumpikin syyttelee toistaan, emotionaalinen läheisyys kaikkoaa ja parin välille tulee joko hyytävän kylmä yhteydettömyys tai jatkuvassa räjähdystilassa oleva sotatanner.

Toisinaan miehen mielessä on selkeästi erilliset osiot lapsia hoivaavalle äidille ja sänkykamarissa kirmaavalle rakastajattarelle. Joskus näitä mielikuvia on vaikea yhdistää samaan naiseen ja mies ahdistuu, kun pitäisi rakastella lapsen äidin kanssa.

– Leena Hattunen, Huonon Äidin seksikirja

Hattunen muistuttaa, että miehen olisi syytä hakeutua sellaisen lääkärin vastaanotolle, joka ottaa miehen oireilun vakavasti. Hattusen mukaan seksuaaliterapiassa kuulee usein kertomuksia, joissa haluttomuuden hoitoon määrätään kynttiläillallisia.

– Kun suomalainen mies menee lääkäriin, silloin on tosi kyseessä. Hän on jo todennäköisesti kokeillut kynttiläillallista ja todennut sen toimimattomaksi.

Terveydentilan kartoittamisen lisäksi miehen koko elämäntapa tulisi ottaa tarkkaan syyniin. Erityisesti stressiin tulisi kiinnittää huomiota.

– Stressaantuneen miehen on lähes mahdotonta päästä tilaan, jossa hän voisi kiihottua seksuaalisesti, kliininen seksologi toteaa.

Miehillä ei ole ihan vähän paineita. Miehen pitää olla hyvä isä, tienata, olla hyvä rakastaja sekä hoitaa vähintään oma osansa kotitöistä. Sori naiset, mutta jotkut siskoista ovat ottaneet sellaisen yliotteen miehestään, että mies on suorastaan kuohittu naisensa pikku apulaiseksi. Pahimmassa tapauksessa miehelle nauretaan päin näköä.

Miehen pallien henkinen kutistuminen ei johda hyvään, Mies ei sen jälkeen halua seksiä eikä kohta mitään muutakaan.

– Huono Äiti

Stressin pitkittyminen johtaa haluttomuuden syvenemiseen, josta voi olla vaikea toipua.

Hattusen mukaan seksistä saattaa tulla painajainen siksi, että onnistuminen on usein miehille tärkeää. Vaikka mies haluaisikin seksiä, kauhukuvat erektion lopahtamisesta vaivaavat. Miehen mielessä pelko voi saada kohtuuttomatkin mittasuhteet. 

Asiantuntija neuvookin Huonon Äidin seksikirjassa, että haluttomuus on otettava puheeksi pariskunnan välillä. Miestä ei kuitenkaan tule syyttää, vaan häntä tulee kannustaa menemään lääkärille. Myös pariterapiasta voi olla parille apua. 

Lähde: Helin, Hattunen: Huonon Äidin seksikirja (Kustannusosakeyhtiö Tammi 2016)

Lue myös:

    Uusimmat