Miksi mies ei halua seksiä entiseen malliin? Asiantuntijat selittävät: "Voitte kiistellä seksielämänne kuoliaaksi"

Seksiterapeutit selittävät, miksi läheisyys saattaa kadota parisuhteesta.

Naisten haluttomuudesta puhutaan paljon, mutta entä jos parisuhteen ongelmaksi muodostuukin miehen haluttomuus? Jos aviomies menettää kiinnostuksensa seksiin, olo voi helposti olla turhautunut ja loukkaantunut. Onko hän onneton? Pettääkö hän? Eikö hän ole enää kiinnostunut?

– Yhteiskunta saa meidät ajattelemaan, että on epänormaalia, jos mies ei halua seksiä koko ajan, sanoo pariterapeutti Cynthia Pizzulli  Prevention-sivuston haastattelussa. 

– Joten jos mieheni ei halua seksiä koko ajan, minussa täytyy olla jotain vikaa. Hän ei halua minua enää. Voi luoja, se on katastrofi, ajaudumme avioeroon, Pizzulli kertaa vaimon mahdollisia ajatuksia.

On kuitenkin täysin normaalia, että seksuaalinen läheisyys muuttaa muotoaan missä tahansa parisuhteessa, etenkin pitkässä sellaisessa, kuten avioliitossa. Jos huomaat, että aviomies ei ole kiinnostunut seksistä enää entiseen malliin, ja se vaikuttaa sinuun negatiivisesti, ottakaa ongelma yhdessä käsittelyyn.

– Seksuaalisen läheisyyden puute on pariskunnan ongelma, ei yksilön ongelma. Naisen täytyy välttää olemasta uhri, Pizzulli linjaa.

Ja olipa syy seksihalujen katoamiseen mikä hyvänsä, melkein kaikki niistä voi huomioida ja parantaa. Tärkeää on ottaa asia oikeasti esille.

– Ihmiset päätyvät vastaanotolleni kahdesta syystä: välttely ja torjuminen. Siksi he päätyvät pariterapiaan, koska he eivät oikeastaan käsittele ongelmaa. Välttelette sitä ja siirrätte sitä, ettekä hoida sitä, ja sitten siitä tulee liian iso (ongelma). Joten sanon, että heti, kun eteen tulee ongelma, jossa jompikumpi kumppaneista tuntee seksuaalisen läheisyyden puutetta, siihen pitää tarttua, Pizzulli sanoo.

Nämä kuusi syytä voivat olla miehen haluttomuuden taustalla.

1. Muut asiat ovat tärkeämpiä

Kun elämä muuttuu hektisemmäksi, seksi voi jäädä taka-alalle. Etenkin, kun perheeseen tulee lapsia, ei miehen mielessä välttämättä ole seksin ehdottaminen välittömästi työpäivän jälkeen.

– Joskus uni on parempi (valinta), Pizzulli selittää.

Asiantuntijan mukaan on normaalia, että avioliiton myötä seksistä katoaa uutuudenviehätys ja kiinnostus siirtyy muihin asioihin.

– Ajattele luolamiehiä. Kun saat naisesi, kyse on vauvojen kasvatuksesta, metsästyksestä ja keräilystä, eikö niin? Joten ehkä harrastatte vähän seksiä, mutta pääpaino on töissä. Ja monelle miehelle töistä tulee elämän keskipiste, kun he yrittävät elättää perheitään.

Pizzulli kehottaa muistamaan, ettei kyseessä ole katastrofi, sillä seksin määrä ja sen sijoitus tärkeysjärjestyksessä muuttuu miehillä ja naisilla jatkuvasti.

Kokeile tätä: On silti tärkeää pitää huolta seksuaalisesta läheisyydestä avioliitosta, etenkin kiireisten aikataulujen keskellä. Monen muun terapeutin tavoin Pizzulli kehottaa suunnittelemaan seksin osaksi elämää.

– Suunnittelemme kaiken elämässämme, miksi emme tätä?

Sopikaa seksitreffit tietylle illalle ja pitäkää niistä kiinni.

2. Lääketieteellinen vaiva

Ikääntyessä riski tiettyihin terveysvaivoihin kasvaa. Siinä missä emättimen kuivuus on naisten ongelma, miehiä vaivaavat muun muassa erektiovaikeudet ja eturauhassyöpä, joista molemmat vaikuttavat suuresti seksielämään.

Gynekologi Alyssa Dweck huomauttaa, että erektio-ongelmat voivat saada miehen välttelemään seksiä tykkänään.

Pizzulli puolestaan muistuttaa, että seksi ei ole vain yhdyntää, vaan mitä tahansa toisen kiihottamiseksi tarkoitettuja tekoja. Vaikka terveysongelmien vuoksi joutuisikin hieman mukautumaan, asiantuntija muistuttaa, että läheisyyttä on monenlaista.

Jos kumppanisi siis saa elämää muuttavan diagnoosin, joka voi vaikuttaa seksielämään, on tärkeää tarjota tukeaan.

Kokeile tätä: Kun kumppanin lääkitys on kunnossa, voitte alkaa etsiä tapoja tyydyttää seksuaalisen läheisyyden tarpeet. Jos ette löydä ratkaisuja yhdessä, kannattaa turvautua pariterapiaan.

3. Parisuhteesta on tullut platoninen

Jos parisuhteen voi laskea vuosissa, jopa vuosikymmenissä, ei liene ihme, että suhde voi muuttua jo liiankin tutuksi. Samat vanhat rutiinit eivät tee hyvää seksielämälle.

– Tuttuus luo platonisuutta parisuhteeseen, Pizzulli toteaa.

Asiantuntija varoittaakin, että jos ollaan tilanteessa, jossa ollaan vain parhaita ystäviä, ja erotiikka on pudonnut pois pelistä, kyse on seksittömästä avioliitosta.

Parisuhteisiin ja seksuaalisuuteen erikoistunut psykologi Brandy Engler muistuttaa, että jos yhdessä vietetty aika on useimmiten vain television katselua ja arkiaskareita, ei kiihottavia elementtejä juuri löydy.

– Miehet eivät yleisesti ottaen käveleskele ympäriinsä kiihottuneina, he tarvitsevat stimulaatiota.

Kokeile tätä: Pizzulli muistuttaa, ettei välitöntä erotiikkaa kannata odottaa, jos on ollut saman kumppanin kanssa 30 vuotta. Erotiikan eteen tarvitseekin nähdä hieman vaivaa.

Engler suosittelee teknologiavapaata, yhteistä hetkeä jokaisena päivänä: kenties kävelyä, tanssia tai meditaatiota ja treffejä.

4. Hän on stressaantunut

Jotkut ajanjaksot parisuhteessa ovat stressaavampia kuin toiset. Kaksi eniten stressiä aiheuttavaa tekijää ovat luonnollisesti työ ja raha.

– Potkujen saaminen on varma romantiikan tappaja. Ahdistus on pilvissä, seksiterapeutti Christine Milrod toteaa.

Raha-asiat ovat yleinen pariskuntien riidan aihe, mutta nuo pienet riidat voivat ajan mittaan vaikuttaa jopa seksielämään.

– Voitte oikeasti kiistellä seksielämänne kuoliaaksi, Milrod varoittaa.

– Miehet, aivan kuten naisetkin, vetäytyvät henkisesti ja fyysisesti, sillä jokainen isku luo henkisen haavan, jonka parantuminen kestää yhä pidempään ja pidempään.

Kokeile tätä: Tämä ongelma kannattaa hoitaa pois päiväjärjestyksestä suoraan ja keskustella siitä kumppanin kanssa, etenkin siinä tapauksessa, että kyseessä ei ole vain väliaikainen ongelma.

Halua ja viehätys kumppaniin voi tulla takaisin, kun olosuhteet on hoidettu kuntoon.

5. Hän ei ole hyvä aloitteentekijä

Jotkut miehet eivät yksinkertaisesti ole kovin seksuaalisia.

– Jos nainen on aina aloitteentekijä, hän loukkaantuu siitä, koska ajattelee, että 'minussa on jotain vikaa, kun hän ei tee aloitetta', Pizzulli sanoo.

Jos miehellä ei vaikuta olevan kiinnostusta seksin ehdottamiseen, kyse voi olla vain siitä, ettei hän tunne oloaan mukavaksi niin tehdessään. Tämä voi pitää paikkansa silloinkin, vaikka hän olisi aiemmin tehnyt seksiin aloitteita säännöllisesti.

– He tekevät niin parisuhteen alussa vain, koska on sosiaalinen normi, että miehet tekevät aloitteen kaikessa seksiin liittyvässä.

Kokeile tätä:  Jos kyse on siitä, ettei mies osaa tehdä aloitetta, vastuu lankeaa kumppanille. Pizzulli kehottaa vain nappaamaan vastuun miettimättä, että miehen pitäisi olla vastuussa seksuaalisesta läheisyydestä.

Se ei välttämättä kuulosta reilulta, mutta jos haluat tyydyttävän seksielämän, eikä mies tee aloitteita, se on rooli, joka sinun täytyy ottaa itsellesi.

6. Hänellä on matala seksivietti

On normaalia, että miehen seksihalut vähenevät ajan myötä. Vaikka yhdyntä ei enää kiinnostaisikaan, mies saattaa silti arvostaa sensuaalisuutta ja nauttia nautinnon antamisesta kumppanille, Engler sanoo.

Kokeile tätä: Salaisuus on keksiä uusia tapoja luoda kumppanin kanssa seksuaalisia kokemuksia. Engler kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa siitä, mikä olisi ihanteellista hänelle.

– Tarvitseeko hän rentoutumista? Jos niin on, rauhallisen ympäristön luominen ja ehkä hieronta on parasta. Tai eroottinen roolileikki? Jos niin, miltä se näyttäisi?

Lähde: Prevention

Lue myös:

    Uusimmat