10 parasta tapaa pudottaa painoa – näin et näännytä itseäsi

Näillä vinkeillä saat liikakilot putoamaan ilman, että joudut riuduttamaan itseäsi.

Tammikuu on vuoden ensimmäinen kuukausi ja monelle luonnollinen ajankohta aloittaa uudet terveellisemmät elämäntavat. Yleensä tavoitteena on paremman olon lisäksi myös karistaa muutama liikakilo ja parantaa fyysistä kuntoa. Lupaukset näkyvät alkuvuoden aikana vilkastuneilla kuntosaleilla ja ryhmäliikuntatunneilla.

Valtaosa laihtumisesta tapahtuu kuitenkin muualla kuin kuntosalilla, eikä se ole mitään rakettitiedettä.

The Sun listasi tapoja, jotka asiantuntijoiden mukaan auttavat laihtumaan ilman nääntymistä. Poimimme niistä hyödyllisimmät.

Älä syö höttöä

Laihduttajan kannattaa valita lautaselleen kuitu- ja proteiinipitoisia ruokia, jotka pitävät nälkää pidempään. Vaihda siis valkoinen ranskanleipä täysjyvään.

Täysjyvän on todettu hidastavan rasvan kerääntymistä vyötärölle laskemalla vartalon insuliinin ja kortisolin eli stressihormonin tasoja. Sen lisäksi, että täysjyvätuotteet pitävät sinut kylläisenä pidempään, ne ovat myös yleensä vähärasvaisia.

Syö kasviksia

Hedelmien ja kasviksien lisääminen pysyvästi ruokavalioosi takaa pitkäaikaisemmat tulokset verrattuna näännyttäviin laihdutuskuureihin. 

Ravintoterapeutti Melisse Meier suosittelee laihduttajia syömään viisi annosta kasviksia päivässä. Vältä kuitenkin tärkkelyspitoisia kasviksia, kuten perunaa. Esimerkiksi eri kaalit, kurkku ja selleri sisältävät vain vähän tärkkelystä.

Juo vettä

Yksi parhaimmista ohjeista painonpudotuksessa on juoda runsaasti vettä pitkin päivää. Kuivuessaan keho kerää kaiken saamansa veden talteen, minkä takia olo voi olla pöhöttynyt ja turvonnut. Vesi kiihdyttää aineenvaihduntaa, puhdistaa kehoa kuona-aineista ja vähentää ruokahalua. Ennen ruokailua onkin hyvä juoda lasillinen vettä.

Pönttöön katsominen toimituksen jälkeen voi monesta olla hivenen epämiellyttävää, mutta sen verran perillä oman kehon toiminnasta kannattaa olla, että ajoittain seuraa omia tuotoksiaan. Jos virtsa on vaaleankellertävää tai kirkasta, olet nesteytetty. Oranssi virtsa viittaa kehon kuivuuteen.

Syö säännöllisesti

Kaikille paastoaminen ja syömättömyys ei sovi laihdutuskeinona. Jos rakastat ruokaa ja napostelua, voi 18 tunnin syömättömyys tuntua aika sietämättömältä ajatukselta.

Paras tapa on yksinkertaisesti syödä säännöllisesti. Säännöllinen rytmi aterioiden välillä auttaa myös nälkäisenä valittavien epäterveellisten, eli sokeri- ja rasvapitoisten välipalojen ahmimiseen. Pyri syömään kolmesta viiteen kertaa päivässä.

Nuku enemmän

Nukkuminen on mitä parhain tapa laihtua. Mitä enemmän nukut, sitä vähemmän sinulla on tunteja päivässä ajatella ruokaa.

Columbian yliopiston tutkimuksen mukaan väsyneet ihmiset syövät jopa 300 kaloria enemmän päivässä, kuin riittävästi unta saavat. Sen uskotaan johtuvan greliini-nimisestä hormonista, joka säätelee ihmisen näläntunnetta.

Osta pienempiä lautasia

Monet ovat kasvaneet siihen, että lautasellinen syödään aina tyhjäksi. Mutta jos lautasellesi mahtuu kattilallinen pastaa ja aiot syödä lautasen tyhjäksi periaatteisiisi nojaten, kannattaa harkita hiukan pienempien lautasten hankkimista. Asiaa on myös tutkittu. Tutkimukseen osallistuneet opiskelijat söivät toistuvasti pienempiä annoskokoja, kun lautaset olivat pienempiä.

Vältä alkoholia

Alkoholi sisältää paljon kaloreita suhteutettuna siihen, miten kylläiseksi se ihmisen tekee. Lasillinen viiniä sisältää yhtä paljon kaloreita kuin pala suklaata. Lasillinen silloin tällöin ei kuppia kaada, mutta alkoholilla on salakavala tapa löysentää kontrollia, eikä lasillinen välttämättä jää vain yhteen.

Palkitse itsesi

Harva mieltää herkuttelun ja napostelun osaksi terveellistä ruokavaliota. Ravintoterapeutti Terri-Ann Nunns kuitenkin muistuttaa, että elämä on liian lyhyt hukkaan heitettäväksi. Herkuttelu silloin tällöin ei ole pahasta.

– Kieltäminen johtaa vain mielitekoihin, jotka usein johtavat ahmimiseen, Nunns kertoo.

Myöskään ulkona syömistä ei ole mahdotonta liittää osaksi terveellistä ruokavaliota. Monet ravintolat tarjoavat vähäkalorisia aterioita. Pihvin ja ranskalaisten sijaan ravintolassa voi myös tilata kalaa ja kasviksia. Ja jos syöt arkena terveellisesti, ei herkuttelu pihviravintolassa ole kiellettyä.

Seuraa prosessiasi

Pysyäksesi motivoituneena ja nähdäksesi tuloksia on hyvä seurata kehitystä. Niin inhottavalta kuin se kuulostaakin, ota itsestäsi kuvia. Katso muutaman viikon jälkeen ja vertaa aluksi ottamiasi kuvia uusiin. Myös vaatteet kertovat paljon, eivätkä valehtele. Tiukat farkut voivat kuukauden kuluttua tuntua jo yllättävänkin väljiltä.

Vältä stressiä

Stressi vaikuttaa aineenvaihduntaan ja vatsan terveyteen. Keho ei varsinaisesti tunne eroa fyysisen ja henkisen stressin välillä, vaan suhtautuu työperäiseen stressiin samalla tavalla kuin nälkiintymisen uhkaan. Stressaantuneena keho varastoi aktiivisemmin rasvaa ja laihtuminen on vaikeaa.

Lue myös:

    Uusimmat