Tutkimus: Roskaruoan syöminen stressaantuneena johtaa helpommin ylipainoon

15:15
Dieeteille kyytiä – näin onnistut painonpudotuksessa. Huomenta Suomen vieraana laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Tutkimustulokset osoittavat, että stressaantuneena roskaruoan syöminen näkyy helpommin kyljissä. Asiasta uutisoi uutismedia The Sun.

Stressi oirehtii ihmisissä monin eri tavoin. Moni saattaa stressaavan elämänvaiheen aikana kärsiä unettomuudesta, iho-ongelmista tai päänsärystä. Myös painon vaihtelu on tavallista stressaavien aikakausien aikana, sillä moni stressaaja lievittää pahaa oloaan herkuttelemalla eli niin sanotusti tunnesyömällä.

Jos sinulla on tapana lievittää stressiä tai siitä aiheutuvaa pahaa oloa tunnesyömisen avulla, kannattaa punnita asiaa uudelleen.

Syömishäiriöihin erikoistuneen laboratorion mukaan epäterveellisen ruoan syöminen stressaantuneena johtaa helpoimmin ylipainoon.

Aivot kontrolloivat ruoanhimoa

Tutkimus suoritettiin eläinkokeiden avulla. Garvanin lääketieteellisen tutkimuslaitoksen tutkijat havaitsivat kokeiden aikana, että kun hiiret olivat stressaantuneita ja niillä oli todella kaloripitoista ruokaa saatavilla, ne lihoivat enemmän kuin seesteisemmässä ympäristössä.

Hiirten käytös voidaan selittää neuropeptidien avulla. Aivot tuottavat kyseisiä viestimolekyylejä vastareaktiona stressille. Tutkijat huomasivat tutkimusten aikana, että neuropeptidituotannon poistaminen näkyi painonnousun vähentymisenä.

– Ilman neuropeptidiä, paino nousi saman verran, oli tilanne sitten stressaava vai ei. Tämä selittää selvän yhteyden stressin, lihavuuden ja viestimolekyylien välillä, johtava lääkäri Kenny Chi Kin selventää.

Stressi aiheuttaa oravanpyörän

Ihmiskeho tuottaa insuliinia tavallisesti aterioinnin jälkeen. Hormoni viestii aivoille kehon kylläisyydestä. Stressi nostaa hieman kehon insuliinitasoja. Kun stressi on pitkäkestoisempaa, aivot eivät enää osaa reagoida yhtä herkästi insuliinitasojen kohoamiseen.

Tästä syystä aivot yrittävät tasapainottaa tilannetta tuottamalla neuropeptidejä, mikä taas saa ihmisen himoitsemaan ruokaa. Toisin sanoen: kyseessä on jatkuva oravanpyörä, joka lopulta johtaa lihavuuteen.

– Tutkimus osoittaa, että meidän täytyy olla tietoisempia siitä, mitä syömme, jotta voimme välttää nopeamman lihomisen, kertoo tutkimusta johtanut professori Herbert Herzog.

Kannattaa siis ottaa rennommin – jo ihan linjoja ajatellen!

Lähde: The Sun

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja