Etkö saa unta? Nämä merkit kertovat, milloin tilanteeseen on syytä hakea apua!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vähintään kolmena yönä viikossa ilmenevästä unettomuudesta kärsii joka viides aikuinen. Lyhentynyt yöuni on epäterveellistä ja lisää sydän- ja verisuonitautien sekä aikuistyypin diabeteksen riskiä.

Perusterveydenhuollossa noin puolet suomalaisista potilaista kuvaa lääkärin vastaanottokäynnillä unettomuusoireita. Jostain syystä naiset kärsivät unettomuudesta useammin kuin miehet.

Unettomuus tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua. Se on häiriötila, jossa pääasiallisena vaivana on nukahtamisen vaikeus tai unesta kesken herääminen ja unessa pysymisen vaikeus. Uneton ei virkisty unestaan, vaan kärsii väsymyksestä. Se, että ei ehdi tai halua nukkua tarpeeksi, ei ole unettomuutta.

Unettomuusoire alkaa yleensä elämäntilanteen muutoksesta, johon on luonnollista reagoida unettomuudella. Pitkittyessään aivojen uni-valverytmin säätelyjärjestelmät taas voivat häiriintyä siinä määrin, että kehittyy unettomuushäiriö.

Uni hoitaa terveyttä

Unella on tärkeä tehtävä aivojen aineenvaihdunnan ylläpitämisessä. Unen aikana sekä varastoidaan energiaa että poistetaan valveen aikana aivoihin kerääntyneitä haitallisia aineenvaihduntatuotteita.

Unen aikana tapahtuu muistiin ja oppimiseen liittyvää hermosolujen muovautumista. Unella on myös keskeinen merkitys vastustuskyvyn säätelyssä aktivoidessaan sairauksien ja tulehdusten torjuntamekanismeja elimistössä. Pitkäkestoinen unettomuus voi altistaa somaattisille ja psyykkisille sairauksille.

Näin ehkäiset unettomuushäiriöitä

  • Unettomuushäiriön ehkäisyssä keskeistä on normaali hyvästä terveydestä huolehtiminen. Hyvä uni liittyy hyvään terveyteen, ja terveyttä vaarantavat elintavat heikentävät myös unta.
  • Unettomuudesta kärsivälle on tärkeää terveydentilasta huolehtiminen ja mahdollisten unettomuutta aiheuttavien sairauksien hoito.
  • Nopeasti imeytyvät hiilihydraatit väsyttävät, ja niitä tulisi välttää lounasaikaan. Raskas tai liian myöhään illalla nautittu ateria voi huonontaa yöunen laatua.
  • Tieto ravintolisien käytöstä unettomuuden ehkäisyssä on toistaiseksi vähäistä ja osin ristiriitaista.
  • Liikunnan suotuisasta vaikutuksesta uneen on runsaasti näyttöä. Vapaa-ajan liikunta saattaa ehkäistä unihäiriöitä. Sopiva määrä liikuntaa voi nopeuttaa nukahtamista ja lisätä syvän unen määrää
  • Kahvin ja energiajuomien vähäinenkin käyttö voi huonontaa yöunen laatua etenkin unettomuuteen taipuvaisilla. Joskus on aiheellista rajoittaa mahdollinen kahvin juonti vain aamupäivään, koska kahvin nukahtamista vaikeuttava ja unta heikentävä vaikutus saattaa joillakin kestää pitkään.

Hae tarvittaessa apua

Hetkittäistä unettomuutta esiintyy lähes kaikilla, eikä siitä tarvitse huolestua. Unettomuus voi liittyä esimerkiksi stressiin tai elämässä tapahtuneisiin muutoksiin.

Jos unettomuus kestää yli kuukauden vähintään kolmesti viikossa ja alkaa vaikuttaa arkielämän toimintoihin, kyse on jo unihäiriöstä. Unettomuudesta kärsivän kannattaa hakea apua terveydenhuollosta. 

Lähteet: THL, Käypä hoito

Ohjeita hyvään uneen

Arvosta unta. Muista, että uni on todellista laatuaikaa.

Rauhoita kiire ja rentoudu itsellesi sopivien iltarutiinien avulla. Mene vuoteeseen vain silloin, kun olet väsynyt tai unelias.

Varaa yöunelle tarpeeksi aikaa. Varaa joka yö unelle tarvitsemasi tunnit.

Kiire on unelle haitaksi. Vältä minuuttiaikataulun tekoa.

Käytä vuodetta vain nukkumiseen. Älä syö, katso televisiota tai videoita, puhu puhelimessa, surffaile netissä tai työskentele tietokoneella, kun olet vuoteessa.

Raivaa iltapainotteisuus pois sosiaalisesta lukujärjestyksestäsi. Tee mieleisesi asiat aiemmin iltapäivästä tai alkuillan aikana.

Muista, että valo ja rasittava liikunta illalla estävät nukahtamasta. Rentoudu luomalla unta houkutteleva ilmapiiri.

Harrasta kuntoliikuntaa.  Älä liiku liian myöhään illalla, vaan ajoita liikunta kello 16 ja 19 välille.

Nouse vuoteesta ja mene toiseen huoneeseen aina silloin, kun et saa unta noin 15 minuutissa. Palaa vuoteeseen vasta, kun olet väsynyt tai unelias.




Lue myös:

    Uusimmat