Tutkimusten mukaan vatsassa on aina tilaa jälkiruoalle.
Hyviä uutisia herkuttelijoille ja pahoittelut laihduttajille: jälkiruokamaha ei ole pelkkä myytti, vaan myös tutkijat vahvistavat sen olevan totisinta totta. Jälkiruokamaha ei tietenkään ole erillinen mahalaukku piilossa ihmisen vatsaontelossa, vaan kyse on sensory-specific satiety -nimisestä ilmiöstä.
Daily Mail -uutissivuston mukaan se tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että mitä enemmän syöt yhtä ruokalajia, sitä vähemmän sitä tekee enää mieli. Tunnet olosi kylläiseksi, mutta todellisuudessa olet vain saanut tarpeeksi tiettyä makua.
– Vaikka menetät mielenkiinnon tiettyä ruokaa kohtaan, erilainen ruoka voi silti kuulostaa hyvältä. Sen takia vatsassa on aina tilaa jälkiruoalle, toteaa ilmiötä tutkinut Barbara Rolls Penn Staten yliopistosta.
Ruoka ei pelkästään niin sanotusti menetä makuaan lautasen tyhjentyessä, vaan se näyttää, tuoksuu ja tuntuu vähemmän herkulliselta. Tuntemuksen on tarkoitus saada ihminen kokeilemaan jotain muuta. Näin saat myös todennäköisemmin kaikkia tarvitsemiasi ravintoaineita.
Monipuolisuus avainasemassa
VOX-uutistoimisto on myös pistänyt ilmiön testiin. Rolls puolestaan on tutkinut sitä jo 1980-luvulta lähtien ja on itsekin teettänyt vastaavanlaisen testin.


