Lapsesi ovat oikeassa: ”Jälkiruokamaha” on todellakin olemassa – tiede vahvistaa!

Näin valmistuu klassikkoherkku rocky road -jälkiruoka!

Tutkimusten mukaan vatsassa on aina tilaa jälkiruoalle.

Hyviä uutisia herkuttelijoille ja pahoittelut laihduttajille: jälkiruokamaha ei ole pelkkä myytti, vaan myös tutkijat vahvistavat sen olevan totisinta totta. Jälkiruokamaha ei tietenkään ole erillinen mahalaukku piilossa ihmisen vatsaontelossa, vaan kyse on sensory-specific satiety -nimisestä ilmiöstä.

Daily Mail -uutissivuston mukaan se tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että mitä enemmän syöt yhtä ruokalajia, sitä vähemmän sitä tekee enää mieli. Tunnet olosi kylläiseksi, mutta todellisuudessa olet vain saanut tarpeeksi tiettyä makua.

– Vaikka menetät mielenkiinnon tiettyä ruokaa kohtaan, erilainen ruoka voi silti kuulostaa hyvältä. Sen takia vatsassa on aina tilaa jälkiruoalle, toteaa ilmiötä tutkinut Barbara Rolls Penn Staten yliopistosta.

Ruoka ei pelkästään niin sanotusti menetä makuaan lautasen tyhjentyessä, vaan se näyttää, tuoksuu ja tuntuu vähemmän herkulliselta. Tuntemuksen on tarkoitus saada ihminen kokeilemaan jotain muuta. Näin saat myös todennäköisemmin kaikkia tarvitsemiasi ravintoaineita.

Monipuolisuus avainasemassa

VOX-uutistoimisto on myös pistänyt ilmiön testiin. Rolls puolestaan on tutkinut sitä jo 1980-luvulta lähtien ja on itsekin teettänyt vastaavanlaisen testin.

Testiryhmälle annettiin valtava makaroni-juusto-annos syötäväksi, ja heitä kehotettiin syömään itsensä kylläisiksi. Ensimmäisellä kerralla testaajien todettua olevansa kylläisiä tarjoiltiin heille lisää pastaa juustolla. Seuraavalla kerralla testaajille tarjoiltiin toisena ateriana kulhollinen jäätelöä.

Osallistujat söivät kolme kertaa enemmän jäätelöä kuin makaroni-juustoa. He eivät olleet fyysisesti täynnä, vaan olivat yksinkertaisesti menettäneet kiinnostuksensa syödä lisää pastaa kermaisella juustolla, ja halusivat jotain muuta.

Erään Rollsin teettämän tutkimuksen mukaan ihmiset söivät 60 prosentin edestä enemmän kaloreita saatuaan neljän ruokalajin aterian verrattuna vain yhden ruokalajin ateriaan.

Selittää ylensyönnin buffetissa

Ilmiön on tarkoitus pitää ihminen terveenä monipuolisen ruokavalion avulla. Nykymaailmassa sillä on kuitenkin varjopuolensa. Erilaisia ruokia on tarjolla kaikkialla, ja vain taivas on rajana mielitekojen suhteen.

Yltäkylläisyydessä eläminen johtaa helposti ylensyöntiin, mikä on varmasti monelle tuttua buffeteissa tai joulupäivällisen tyylisissä erikoistilanteissa, joissa erilaisia ruokia on monipuolisesti tarjolla.

Sen takia ranskanperunoita syödään enemmän, jos tarjolla on höysteenä ketsuppia. Ilmiötä voi yrittää käyttää myös hyväkseen. Lapset syövät todennäköisemmin enemmän kasviksia, kun aterialla tarjotaan useampaa makuvaihtoehtoa yhden sijaan.

Moni kuvittelee, että paras tapa laihduttaa on yksinkertaistaa ateriat ja syödä samaa kanaa, riisiä ja parsakaalia päivä toisensa jälkeen, mutta Rollsin mukaan se ei toimi pidemmän päälle. Lautaselle ja jääkaappiin tulisi valita monipuolisesti terveellisiä vaihtoehtoja.

Lähteet: VOX ja Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja