Tutkimus: Vegaanit saattavat elää lihansyöjiä pidempään

Näin syöt oikein 8:20
Ravitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.

Uuden tutkimuksen mukaan vegaanit elävät pidempään, kertoo Men's Health

Kasvissyöjien määrä on lisääntynyt huimasti viime vuosien aikana. Vaikka moni onkin siirtynyt kasvisruokavalioon eettisistä syistä, monet ovat kasvissyöjiä, koska se on trendikästä.

Vaikka kasvisten on todettu vaikuttavan ihmisten terveyteen positiivisesti, uudet tutkimukset todistavat, että vegaaninen ruokavalio on ihmiselle sekaruokavaliota terveellisempi vaihtoehto.

Tutkimuksessa tutkittiin muun muassa ihmisten

Prevention kertoo The Journal of Nutritionin uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan vegaanit elävät ruokavalionsa ansiosta lihansyöjiä pidempään.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 840 ihmistä, jotka noudattivat yhtä viidestä ruokavaliosta. Ruokavaliot olivat vegaaninen ja lihaa sisältävä ruokavalio sekä kolme erilaista kasvisruokavaliota: lakto-ovo-, pesco- ja semivegetaarinen ruokavalio.

Tutkimuksen aikana tutkittiin, miten erilaiset ruokavaliot vaikuttavat biomarkkereihin, kuten karotenoidiin, eli antioksidantteihin. Tutkijat tutkivat muun muassa koehenkilöiden verta, virtsaa ja rasvaa.

Tutkijat halusivat selventää etenkin tyydyttyneiden ja tyydyttymättömien rasvojen, antioksidanttien ja vitamiinien määriä ja pitoisuuksia.

Kasvispainotteinen ruokavalio voi ehkäistä perussairauksia

Tutkimus osoitti, että vegaanien kehossa muodostuu lihansyöjiin verrattuna myös enemmän hyviä antioksidantteja, jotka voivat ehkäistä yleisiltä sairauksilta, kuten erilaisilta tulehduksilta tai syövältä.

Tämä selittyi sillä, että vegaanit syövät enemmän vihanneksia ja hedelmiä, jotka ovat hyviä hapettumisenestoaineiden lähteitä.

Duodemicin mukaan antioksidanttien terveysvaikutuksista kiistellään edelleen. Joidenkin havaintojen mukaan antioksidantit ovat terveyttä edistävä tekijä – etenkin silloin, kun niiden saanti on runsasta. Terveyskirjaston verkkosivuilla todetaan, että antioksidantteja saadaan runsaimmin kasvisruoasta.

Hyviä rasvoja pähkinöistä

Vegaanien kehossa on tutkimustulosten mukaan myös enemmän hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja. Vaikka omega-3 yhdistetäänkin tavallisesti kalaan, vegaanit saavat hyviä rasvoja esimerkiksi erilaisista pähkinöistä ja siemenistä. Omega-3:n määrässä oli selkeä ero lihansyöjiin tai kasvissyöjiin verrattuna.

Mikä on vegaani?

Vegaani ei syö mitään eläinperäisiä tuotteita. Lihan lisäksi esimerkiksi maito, kananmunat tai liivatetta sisältävät makeiset ovat eläinperäisiä tuotteita, jotka vegaanista ruokavaliota noudattava jättää kauppojen hyllyihin.

Lisäksi vegaani kieltäytyy käyttämästä eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja turkiksia.

Veganismin taustalla on tavallisesti eettiset tai terveydelliset syyt.

Lähde: Vegaaniliitto  

Koska vegaanien ruokavalio on hyvin kasvispainotteinen, vegaaninen ruokavalio ehkäisee perussairauksien lisäksi myös ylipainoa.

Vaikka tutkimustulokset osoittavatkin, että vegaaninen ruokavalio on monilta osin sekaruokavaliota terveellisempi, pelkkä ruokavalio ei takaa pidempää ikää. Myös muut elämäntavat ja ulkoiset tekijät vaikuttavat siihen, kuinka pitkiä aikoja elämme.

Jos siis rakastat grillikyljyksiä, jatka niiden syömistä, mutta kuten tunnistettavassa mainoksessakin todetaan, kasviksia tulisi syödä puoli kiloa päivässä.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!


Lue myös:

    Uusimmat