Ylipainoinen Amber oletti, että laihtuminen toisi onnen – toisin kävi: "Olin laihempi, mutta se ei ollut tarpeeksi"

7:20
"'Syö vähemmän ja liiku enemmän’ yhtä tyhmä ohje kuin käskisi masentunutta ryhdistäytymään"

Amber Petty oletti, että löytäisi onnen laihtumalla. Painonpudotus kuitenkin paljasti karun totuuden.

Vaikka pudottaisit painoa, et muutu ihmisenä. Amber Petty laihtui – ja huomasi, ettei uusi paino tuonutkaan onnea.

"Uusi vuosi, uusi sinä"

– Uusi vuosi, uusi sinä! Jos omistat silmät, olet varmaankin nähnyt tämän (lauseen) 450 kertaa päivässä joulukuun 26. päivästä alkaen. Voisi ajatella, että uusi vuosi toisi mukanaan uuden tunnuslauseen, mutta sitä ei koskaan tunnu tapahtuvan, Amber kirjoittaa Greatist-sivustolla.

Nähdessään kyseisen lauseen Amber kuulee mielessään aivan toisenlaisen sanoman: "Lakkaa viimein olemasta huono ihminen ja oikeasti muutu kunnolliseksi, laihaksi ihmiseksi".

– Jos olen huonolla päällä, lause muuttuu tähän muotoon: "Hei, sinä lihava paskakasa, mikset näkisi vaivaa ja yrittäisi liittyä yhteiskunnan ainoaan arvokkaaseen ihmisryhmään – laihoihin ihmisiin!"

"Ajattelin aina, että painon pudottaminen muuttaisi minut..."

Amber ymmärtää, miksi kuntosalit lupaavat "uutta vuotta ja sinua" joka tammikuu: hän janosi muutosta suurimman osan elämästään.

– Toki halusin käyttää pienemmän koon housuja, mutta eniten halusin olla joku muu. Joku, jolla on paljon ystäviä ja jonka ovelle erilaiset managerit koputtelevat, Amber kuvailee.

– Ajattelin aina, että painon pudottaminen muuttaisi minut taianomaisesti kömpelöstä, sosiaalisia tilanteita pelkäävästä kummajaisesta hurjapäisyyden perikuvaksi, jolla on niin paljon itsetuntoa, että sitä jää ylikin. Mutta ei se toimi niin.

Amber uskoi, ettei koskaan löydä rakautta

Sata kiloa painava Amber uskoi nuorempana, että pudotettuaan painoaan hän pääsisi treffeille. Hän uskoi pitkään, ettei yksikään mies voisi pitää hänestä, ja että hän saisi miehen vain, jos tämä jollakin tavalla "tyytyisi" häneen.

– Tiesin, että kanssani on hauskaa ja minusta tulisi ihana tyttöystävä, mutta millainen järjissään oleva mies haluaisi sänkyyn läskivatsaisen tytön kanssa? Kaikki nämä asiat minä uskoin oikeasti. Enkä ollut surullinen sen vuoksi. Ne olivat vain faktaa, Amber muistelee.

Löysi rakkauden, mutta haave laihuudesta jäi silti elämään

Yksinäisinä vuosinaan Amber unelmoi siitä, miten painonpudotus muuttaisi kaiken. Lopulta hän rakastui ja päätyi naimisiin ennen kuin pudotti painoaan, mutta tämä ei hänen ajatusmaailmaansa vaikuttanut.

– Vaikka löysin rakkauden, jota epätoivoisesti kaipasin, painonpudotusunelmani ei kadonnut. Outoa kyllä, siitä tuli vahvempi. Noin 25-vuotiaana aloin vakavissani dieetille. Vaikken tajunnut sitä silloin, halusin uuden kehon "uudelle minälleni", Amber kuvaa.

– Se masennus, joka puhkesi lopulta minussa kukkaan kolmekymppisenä, alkoi saada jalansijaa elämässäni ja ajattelin, että jos pudottaisin painoa, se jotenkin muuttaisi kaikki asiat, joista en pidä itsessäni tai elämässäni.

"Kun katsoin peiliin, näin vain vatsani"

Amber pudotti lopulta 14 kiloa. Siinä oli hyvätkin puolensa.

– Ihmiset kertoivat minulle, miten hyvältä näytän, ja minulla oli sanaton tunne siitä, että olin jotenkin ansainnut enemmän kunnioitusta ikätovereiltani, koska olin laihempi, Amber sanoo.

Samalla hänestä kuitenkin tuli pakkomielteinen. Amber pelästyi heti, jos hän ei treenannut tarpeeksi tai jos hän vahingossa söi kaloripitoisempaa ruokaa kuin oli tarkoitus. Jos painoa tuli lisää, Amber itki.

– Kun katsoin peiliin, näin vain vatsani. Läskin vatsani. Se oli vieläkin liian iso. Pian painonpudotukseni hidastui. Ihmiset eivät kehuneet minua enää. Tein edelleen kovasti työtä enkä saanut minkäänlaisia tuloksia. Olin laihempi, mutta se ei ollut tarpeeksi. Olin edelleen minä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vaaka on vain pieni osa elämänmuutosta

Kun Amber uuden vuoden alussa näkee ihmisten lupauksia uudesta elämästä, hän muistaa, miten kipeästi toivoi laihuuden muuttavan elämässään kaiken. Nykyisin hän tietää, ettei niin käy.

– Nyt, vaikka pudotan painoa, tiedän, että jos olen onneton nyt, olen onneton myös 22 kiloa kevyempänä. Vaaka on vain pieni osa sitä muutosta, jota kaikki kuntosalimainokset lupaavat.

Amber uskoo, että pääsee vielä tavoitepainoonsa. Hän ei kuitenkaan enää odota ihmettä, vaan uskoo, että on tavoitepainossaan aivan sama ihminen kuin nytkin.

Lähde: Greatist

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja