Älä pidätä pissaa – voi olla vakavat ja pysyvät seuraukset

Se joka pierua pidättää, sillä on muutakin salattavaa. Mutta se, joka pissaa pidättää tekee hallaa itselleen, muistuttaa uutisportaali The Sun.

Elämässä on tilanteita, kun pissaa on pidätettävä pakon edestä: joko pitkän automatkan aikana vastaan ei tule yhden yhtä huoltoasemaa tai sitten työnteko on niin hyvässä vauhdissa, ettei sitä malta lopettaa kesken.

Lisäksi virtsan pidättäminen voi näkyä myös muina tympeinä oireina. 

Virtsatieinfektiot

Virtsatietulehdus ei ole kaikkein mukavin infektio: se tuottaa kipua, kirvelyä jopa polttelua. Tulehdus saattaa tehdä virtsasta pahanhajuista ja epätavallisen väristä. Tulehdus syntyy tavallisesti siten, että bakteereita pääsee virtsaputkea pitkin virtsarakkoon, esimerkiksi omasta suolistosta.

Virtsan pidättäminen voi lisätä tällaisten bakteerien määrää. The Sun -lehden mukaan liian vähäinen vedenjuonti, pissaamatta jättäminen seksin jälkeen sekä pissahädän pitkittäminen voivat lisätä virtsatietulehduksen riskiä.

– Jos pidättää yli 6 tuntia, se voi tehdä virtsatieinfektioista yleisempää, kun bakteereilla on aikaa siirtyä virtsarakkoon, tohtori Lisa N. Hawes kertoo Preventiolle.

Virtsan karkailu

Myös aikuisiällä housuihin pissaaminen on mahdollista: sen siitä saa, kun pitkittää vessaan menemistä!

Pissahädän pitkittäminen ja virtsan kertyminen rakkoon heikentävät lantiopohjalihaksia – etenkin silloin, jos pidättäminen on toistuvaa.

Lantionpohjalihaksia ei näet ole suunniteltu kannattelemaan keilapallon kokoista ja painoista virtsarakkoa jatkuvasti. Lihakset supistelevat joko vapauttaen tai pidättäen pissaa.

Pissan pidättäminen aiheuttaakin lihaksiin toimintahäiriön, joka voi aiheuttaa yhdessä virtsarakon venymisen kanssa ikävän vaivan: virtsankarkailun.

Tällöin yskäisy tai nauru saattaa saada virtsarakkosi ”tiputtelemaan”.

Munuaiskivet

Virtsan pidättäminen voi aiheuttaa haittaa munuaisille, esimerkiksi munuaiskivien muodossa.

Munuaiskivet muodostuvat, kun munuaisten läpi kulkeutuvat mineraalit ja muut aineet kasaantuvat ja kiteytyvät ajan myötä munuaisissa. Kivet voivat aiheuttaa voimakasta kipua ja haitata virtsaamista.

Toistuva pidättäminen voi pahimmillaan aiheuttaa pitkäaikaista vahinkoa munuaisille.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: The Sun, Prevention

Lue myös:

    Uusimmat