Haaveena vaellus? Näillä vinkeillä pääset alkuun!

Oletko haaveillut vaeltamisesta, mutta et ole saanut toivettasi toteutettua? Innokas patikoija ja kirjailija Johanna Sinisalo antaa vinkkejä aloittelijoille.

Kirjailija Johanna Sinisalon mukaan vaeltaminen on ensisijaisesti asennelaji, sillä se ei vaadi välttämättä hurjaa fyysistä kuntoa. Hän muistelee, ettei itsekään ollut ensimmäiselle reissulleen lähtiessään huippukunnossa. Hänellä oli kirjoituspöydän ääressä työtään tekevän peruskunto ja matkalle tuli lähdettyä ilman erillistä fyysistä valmistautumista.

– Vaellus vaatii ennen kaikkea pahaa sisua ja suurin haaste on se, ettei sisu mene kaulaan, Sinisalo toteaa.

Kirjailijan mukaan vaeltamaan voi lähteä kuka tahansa peruskuntoinen ihminen, jolla ei ole tuki- ja liikuntaelinsairauksia tai huomattavaa ylipainoa. Ehkei kuitenkaan kannata aloittaa alppivaelluksesta.

Valmistaudu matkaan jo kotimaassa

Olipa patikointi päiväseltään kotimaassa tehtävä reissu tai pidempään kestävä ulkomainen vaihtoehto, keskeisimmät perusvälineet ovat samat. Patikoijan tulee omistaa hyvät vaelluskengät, tuulen- ja vedenpitävä asu sekä kunnollinen reppu.

Ennen reissulle lähtemistä Sinisalo kehottaa vaellukselle tahtovaa myös hakemaan tuntumaa kotimaan metsissä kävelemällä.

– Vaelluskengät jalkaan, reppuun painoksi vaikka kirjoja ja 15 kilometrin lenkille, kirjailija neuvoo.

Pidempää kohdetta valitsemaan

Sinisalo kehottaa ensin kartoittamaan mihin maailman kolkkaan haluat lähteä. Hän antaa vihjeen, ettei kannata aloittaa vuoristosta, vaan vähemmän vaihtelevasta maastosta.

– Iso-Britannia on monessa mielessä loistava valinta. Siellä on ensinnäkin paljon patikkareittejä, mm. National Trails, joista löytyy paljon tietoa internetistä. Siellä ei koskaan joudu niin syrjäisille seuduille, ettei sieltä pääsisi esimerkiksi loukkaantuessa suhteellisen helposti pois. Ja kannattaa huomioida sekin, että englannin kielellä pärjää varmasti, Sinisalo kertoo.

Viikon kestävällä vaelluksella selviää kyllä, onko sisua pidemmille retkille.

– Minä en muuten ota mitään vastuuta, jos joku kuvittelee vain tämän jutun perusteella olevansa täysin kykenevä lähtemään pitkille vaelluksille, Sinisalo naurahtaa.

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja