Suomalainen löytöretkeilijä: Näin suojaudun Grönlannissa jääkarhuilta

Suomalainen löytöretkeilijä Patrick "Pata" Degerman on matkustanut Grönlannissa monta kertaa. Hän tietää, miten jääkarhuja vastaan suojaudutaan.

Grönlannin jäätiköillä matkaavan pitää kantaa asetta mukanaan jääkarhujen varalta.

– Itsepuolustuksena jääkarhun saa, ja se pitääkin ampua. Paikalliset inuiitit metsästävät jääkarhuja vuosittain myönnettävillä kaatoluvilla, koska se kuuluu heidän kulttuuriinsa, Patrick "Pata" Degerman kertoo.

– Jääkarhua metsästetään kuin se olisi ihminen – niin fiksu eläin se on.

Ruoat teltan ulkopuolelle

Muiden kuin inuiittien kannattaa vältellä jääkarhun kohtaamista viimeiseen asti. Se onnistuu pystyttämällä ensinnäkin leiri sellaiselle paikalle, josta on hyvä näkyvyys ympäristöön.

– Ruokia ei pidä säilyttää teltassa, vaan noin 100–150 metrin päässä sieltä. Jos jääkarhu tulee, se tulee etsimään ruokaa. Ihmiset varmasti haisevat sen mielestä herkullisille – jos eivät luontaisesti, niin ruoasta vaatteisiin jääneiden aromien takia.

Mikäli yöllä ei pysty pitämään vartiota, leirin ympärille tulisi asentaa hälytyslankajärjestelmä.

– Kun karhu tulee, se laukaisee astuessaan langan, jolloin kuuluu kova pauke ja vihellys. Ihmiselle jää aikaa tulla teltasta ulos, nähdä karhu ja ampua se.

Aikaa vain sekunteja

Jos jääkarhu hyökkää, pitää toimia nopeasti.

– Jääkarhu juoksee jopa 40–50 kilometriä tunnissa. Jos sen päästää 25 metriä lähemmäksi, se on kimpussa jo parin sekunnin päästä. Karhu pitääkin ampua, jos se tulee kohti 50 metrin päässä.

Kaikkein mieluiten karhu tietenkin pyritään pelästyttämään pois.

– Jään sulaessa satimeen jääneet nuoret karhut eivät ymmärrä varoa paikalle tulleita turisteja.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat