Hikoilu on kiinni koosta, ei sukupuolesta

Miesten voisi kuvitella hikoilevan naisia enemmän, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella sukupuoli vaikuttaa hikoiluun vain vähän. Sukupuolta olennaisempaa on, miten iso mies tai nainen on.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 36 miestä ja 24 naista polki kuntopyörällä 28 celsiusasteen lämpötilassa kahteen otteeseen. Hikoilun lisäksi tutkijat tarkastelivat, kuinka paljon osallistujien pintaverenkierto kiihtyi ponnistelun seurauksena.

Koehenkilöiden kehojen lämpötiloissa havaittiin samanlaisia muutoksia sukupuolesta riippumatta. Sukupuoli ei sanellut myöskään sitä, kuinka paljon koehenkilö hikoili ja kuinka paljon liikalämmöstä poistui verenkierron kiihtymisen avulla. Erot selittyivät sekä miehillä että naisilla kehon koolla.

Tutkimus julkaistiin Experimental Physiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lisää lihasta!

Lääkäri ja kehonrakentaja Jan Sundell kertoi Studio55.fi-lähetyksessä helmikuussa 2014, miten seniori voi kasvattaa lihasmassaansa.

Lisää lihasta! 24:05

Lue myös:

    Uusimmat