Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

Kemoterapian aiheuttamaa hiustenlähtöä voidaan vähentää käyttämällä päänahkaa viilentävää laitetta. Tuoreiden tutkimustulosten mukaan menetelmä on tehokas ja voisi auttaa monia syöpäpotilaita.

Päänahan viilentämistä on käytetty Euroopassa jo pitkään, mutta Yhdysvalloissa on odotettu tarkempia tutkimustuloksia menetelmän tehosta ja turvallisuudesta. Nyt julkaistut tutkimukset perustuvat vajaan 300 rintasyöpäpotilaan seurantatietoihin.

Viilennyshoidon tavoitteena on hidastaa verenkiertoa hiusten karvatuppiin ja siten estää kemoterapia-aineen vaikutuksia hiuksiin.

Tutkimuksissa osa potilaista sai päänahan viilennyshoitoa ennen kemoterapiaa, sen aikana ja hoitojaksojen jälkeen. Verrattuna pelkkää kemoterapiaa saaneisiin heistä selvästi useammat säästyivät merkittävältä hiustenlähdöltä. Toisessa tutkimuksessa niin kävi joka toiselle viilennyshoitoa saaneista. Lisäksi huomattavan monet menettivät vain alle puolet hiuksistaan.

Hiusten tippuminen tuntuu ikävältä varsinkin naispotilaista, joten vähäisempi hiustenlähtö heijastui ymmärrettävästi myös potilaiden kokemaan elämänlaatuun ja itsetuntoon.

Tulokset viittaavat selvästi siihen, että päänahan viilennyshoidot voivat vähentää kemoterapian aiheuttamaa hiustenlähtöä. Hoito vaikuttaisi myös turvalliselta, sillä potilailla havaitut haittavaikutukset olivat lieviä ja ohimeneviä.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Milloin on tarvetta epäillä syöpää?

HYKS:n syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi maaliskuussa 2016, miten eri syövät oireilevat.

Milloin tarvetta epäillä syöpää? 25:57

Lue myös:

    Uusimmat