Näihin vaarallisiin matkakohteisiin ei kuka tahansa pääse

Kaikkiin maihin ei ole helppo päästä, vaikka mieli tekisikin. Vaikeasti saavutettaviin kohteisiin matkustamista kannattaa myös harkita tarkkaan, sillä jotkut maat voivat olla turisteille vaarallisia.

Pohjois-Korea

Pohjois-Koreaan matkustaminen on mahdollista, mutta hieman vaivaa se vaatii. Pohjois-Koreaan voi matkustaa vain turistiryhmissä, joissa opas ohjaa matkan kulkua. Matkoihin kuuluu muistomerkkien ihailua, mutta maan arkea turistit eivät pääse seuraamaan, sillä vapaasti maassa liikkuminen on kiellettyä.

Kännykät ovat kiellettyjä. Kamerat sen sijaan ovat sallittuja, mutta kuvata saa vain tietyissä paikoissa. Yleensä maasta poistuvien kuvat tutkitaan, ja viranomaiset tuhoavat kuvat, jotka eivät heitä miellytä.

Suomen ulkoasiainministeriön mukaan Pohjois-Korea on turvallinen matkailumaa. Matkaa valmisteltaessa on kuitenkin syytä seurata Korean niemimaan poliittista tilannetta.

Kongon demokraattinen tasavalta

Matkustusasiakirjojen hankkiminen Kongon-matkaa varten vaatii vaivaa, sillä viisumin hakeminen voi olla hankalaa. Maassa on levotonta. Ryöstöjä, raiskauksia, murhia ja kidutuksia tapahtuu paljon. Turisteille suositellaan omaa autonkuljettajaa, sillä julkisissa liikennevälineissä ei ole turvallista matkustaa.

Kongossa köyhyys ajaa ihmisiä epätoivoisiin tekoihin. Esimerkiksi poliisit ja sotilaat eivät useinkaan saa palkkaa työstään. Myös taudit ovat riski Kongon demokraattiseen tasavaltaan matkustavalle turistille. Suomen ulkoasiainministeriö ei suosittele maahan matkustamista.

Afganistan

Afganistanissa kaikilla julkisilla paikoilla liikkuvilla on riski joutua terrorismin uhriksi. Afganistan on yksi maailman miinoitetuimmista maista, joten räjähdysvaara on syytä pitää mielessä. Pimeällä liikkumista pitää välttää, kuin myös maanteillä matkustamista. Julkiset liikennevälineet eivät ole turvallisia, ryöstöt ovat yleisiä.

Terveydenhuolto on hyvin rajallista, ja monet taudit leviävät maassa.

Suomen ulkoasiainministeriön mukaan ei-välttämätöntä matkustamista Afganistaniin on vältettävä epävakaan ja jatkuvasti heikkenevän turvallisuustilanteen takia. Maahan matkustavien on noudatettava erityistä varovaisuutta.

Irak

Irakiin matkustaminen voi olla hankalaa. Maassa liikkuminen on vaarallista ja ulkonaliikkumiskieltoon varauduttava kaikkina vuorokaudenaikoina. Siviilejä kuolee maassa jatkuvasti väkivaltaisissa hyökkäyksissä. Turvamiehiä suositellaan.

Suomen ulkoasiainministeriön mukaan maahan ei pidä matkustaa. Poikkeuksena pidetään Pohjois-Irakin itsehallintoaluetta, jonne ei pidä matkustaa, ellei se ole välttämätöntä.

Suomella ei ole toimivaa suurlähetystöä eikä lähetettyä henkilöstöä koko Irakissa. Suomen kansalaisille osoitettavia konsulipalveluita ja -apua ei siis ole paikan päällä saatavissa.

Somalia

Somalian toistakymmentä vuotta jatkunut sisällissota ja levottomuudet tekevät Somaliaan matkustamisen mahdottomaksi. Väliaikaishallitus, poliisi ja oikeuslaitos toimivat heikosti.

Lähimmäksi Somaliaa pääsee matkustamalla itsenäiseksi julistautuneeseen Somalimaahan, joskin sinnekin matkustamista on ulkoasiainministeriön mukaan harkittava tarkkaan. Terrorismin uhka on suuri, ja Somaliassa on paljon aseistautuneita, hallitsemattomia joukkoja. Ryöstön, kidnappauksen, väkivallan tai henkirikoksen uhriksi joutumisen riski on huomattava.

Suomen ulkoasiainministeriön mukaan maasta tulee poistua välittömästi eikä maahan pidä matkustaa. Turvallisuustilanne on vaarallinen. Konsulisuojelua ei voida antaa maahan jääville.

Studio55/Tuuli Lindgren

Lähteet: formin.fi, lawiscool.com

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat