Suomalainen Pata on kiivennyt 15 vuorelle ensimmäisenä maailmassa – Näin se onnistuu

Suomalainen Patrick "Pata" Degerman on kiivennyt 15 vuoren huipulle ensimmäisenä maailmassa. Lue, miten Mount Patapatan nimeäjä onnistui siinä.

Kun Patrick "Pata" Degerman aloitti vuorikiipeilyn, hän huomasi etenevänsä nopeasti yhä vaativammille reiteille.

– Kiipesimme Veikka Gustafssonin kanssa samoja vuoria kuin alan isot starat aikaisemmin. Päättelimme, ettemme voi olla ihan huonoja, Pata kertoo.

Kaksikko halusi asettaa itselleen yhä suurempia päämääriä.

– Mietimme, mikä voisi olla vuorikiipeilijän ultimaattinen tavoite. Aika nopeasti se kirkastui: ensimmäisenä jonkin asian tekeminen, koskemattoman vuoren huipulle kiipeäminen.

Haastetta Everestiä enemmän

Tavoite on vaikea.

– Vaikka koskemattomia vuoria on paljon, niille pääseminen vaatii paljon hankalia järjestelyjä. Toisaalta itse fyysinenkin puoli haastaa: miten löytää reitti paikkaan, jossa kukaan ei ole koskaan ennen käynyt?

– Mont Blancille tai Mount Everestille joku on aina kiivennyt aikaisemmin. Siellä reitin ja logistiikan suunnittelu on huomattavasti helpompaa.

Mount Patapata, Sisu ja Finland

Kartan avulla Pata ja Veikka löysivät Etelämantereelta alueita, joilla kukaan ei ollut koskaan ennen käynyt. He kiipesivät yhdessä neljä "ensinousua". Nyt Patalla on niitä takanaan 15.

– Olen nimennyt Veikan kanssa yhdessä Antarktiksella sijaitsevan Mount Sisun. Lisäksi olen nimennyt Mount Patapatan Grönlannissa ja Mount Finlandin Etelämantereella, Pata kertoo.

– Jos alueelta ei ole olemassa tarkkaa karttaa, niin hyvin harva on käynyt siellä. Tarkat kartat taas joku on käynyt jo kartoittamassa.

Etelämantereella paljon koskematonta

Etelämanner on osoittautunut hyväksi paikaksi kiivetä koskemattomia nousuja.

– Keskellä Etelä-Mannerta ei näy juuri muuta kuin jäätä ja muutama vuori. Siellä kaikkia retkiä myös dokumentoidaan ja säädellään tarkasti.

Grönlannissa ja Huippuvuorilla meno on villimpää.

– Siellä ei voi sataprosenttisesti tietää, etteikö joku jo joskus olisi käynyt jollakin vuorella. Se kyllä tiedetään, että ainakaan inuiitit eivät vuorten huipuille lähde, koska siellä ei ole ruokaa – he pitävät tuollaisiin paikkoihin meneviä ihmisiä tyhminä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja