Erikoislähetys klo 14.30: Afganistanin sodan alkamisesta 20 vuotta – studiossa Kabulista palannut MTV:n toimittaja Niko Nurminen

30:12
Katso koko erikoislähetys tästä!

Afganistanista raportoinut MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen saapuu MTV Uutiset Liven haastateltavaksi torstaina kello 14.30. Afganistanin sodan alusta tulee kuluneeksi tänään tasan 20 vuotta. 

Äärijärjestö Talebanin toukokuussa 2021 kiihtyneet hyökkäykset Afganistanisssa päättyivät pääkaupunki Kabulin valtaukseen elokuussa ja Talebanin julistautumiseen sodan voittajaksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti sotilasoperaation päättyneen maan viimeisten joukkojen vetäydyttyä Afganistanista 31. elokuuta.

Tämä merkitsi käytännössä Afganistanin sodan päättymistä. 

2:12
Katso video: Afganistanin -toimittaja Niko Nurminen vieraili kertomassa kokemuksistaan MTV Uutiset Livessä syyskuussa. 

MTV Uutiset raportoi Afganistanin tapahtumista elo - ja syyskuun aikana. Katso raportit aikajärjestyksessä alta.

MTV Uutiset Live 25.8:

Afganistanin tapahtumat kasvattivat paineita myös maan rajanaapurissa Pakistanissa. Afganistanilaisten uskottiin yrittävän lähteä maarajoja pitkin muun muassa Pakistaniin, kun lennätysoperaatiot Kabulista loppuisivat. 

3:21

MTV Uutiset Live 27.8: 

Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa sijaitseva pakolaisleiri täyttyi nopeasti. Leirillä olleet pakolaiset kertoivat, että Taleban ei ollut estänyt heidän lähtöään. 

2:26

MTV Uutiset Live 30.8:

Afganistanin tilanne johti liikenteen romahtamiseen Torkhamissa rajanylityspaikalla Pakistaniin. 

2:08

MTV Uutiset Live 6.9: 

Tavaraliikenteen hidastuminen Afganistaniin on heikentänyt maan humanitaarista tilannetta. Pulaa on ollut erityisesti ruoasta ja lääkkeistä.

4:06

MTV Uutiset Live 12.9:

Näkemykset Afganistanin tulevaisuudesta eroavat suurlähettiläiden ja ihmisoikeusaktivistien kesken. 

5:23

MTV Uutiset 23.9: 

Maailman terveysjärjestön (WHO) johtaja varoitti syyskuussa, että Afganistan on vaarassa luisua humanitaariseen katastrofiin.

2:58

MTV Uutiset 24.9:

Afganistanin romahtava talous on alkanut näkyä Kabuliin syntyneillä improvisoiduilla toreilla, joilla ihmiset myyvät omaisuuttaan. 

1:58

MTV Uutiset Live 26.9: 

Talebanilla on ollut kova yritys saada Afganistanin lentoyhteydet kulkemaan mahdollisimman pian. 

2:19

MTV Uutiset Live 27.9: 

Yhdysvaltojen tekemä lennokki-isku Kabulissa elokuussa surmasi kymmenen siviiliä, muun muassa lapsia. 

2:09

MTV Uutiset Live 30.9: 

Afganistanissa 10 miljoonaa lasta elää UNICEFin mukaan humanitaarisen avun varassa Lisäksi miljoona lasta on ajautumassa hengenvaaralliseen aliravitsemukseen.

2:09

MTV Uutiset 1.10: 

Taleban on kiristänyt otettaan myös miesten ulkonäköasioissa. Maan eteläosissa on kielletty leikkaamasta partaa ja Kabulissa miehet arastelevat pitää sänkiä.

1:52

MTV Uutiset 4.10: 

Talebanin valtaannousu on heikentänyt naisten ja tyttöjen oikeuksia esimerkiksi kieltämällä koulunkäynnin. Taleban on määrännyt, että tytöt saavat käydä koulua vain 12-vuotiaiksi.

2:12


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja