MTV Kabulissa: Tältä näyttävät Yhdysvaltain vahinkoiskun veriset jäljet – "He tappoivat kaikki"

2:09
MTV tapasi Kabulissa lapsensa Yhdysvaltain epäonnistuneessa iskussa menettäneen perheen.

Yhdysvalloissa useat kongressin komiteat tutkivat Afganistanista vetäytymisen yhteydessä epäonnistunutta lennokki-iskua. Pelkästään siviilejä tappanut lennokki-isku on kyseenalaistanut koko Yhdysvaltain strategian käyttää lennokkeja terroristeja vastaan. MTV Uutiset kävi Kabulissa iskupaikalla tapaamassa lapsensa menettänyttä perhettä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Yhdysvallat myönsi kaksi viikkoa sitten, että sen Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa elokuussa tekemä lennokki-isku oli "traaginen erehdys", jossa kuoli kymmenen siviiliä, ei terrorijärjestö Isisin taistelijoita. Kuolleiden joukossa oli lapsia.

Vikaan mennyt isku oli suurvallalle nöyryytys.  

Yhdysvaltojen armeijan kenraali Kenneth McKenzie kertoi, että iskun oli tarkoitus estää IsisK -järjestön terrori-isku. Yhdysvaltojen tiedustelun mukaan Isisin operaation tarkoituksena oli "kohtuullisella varmuudella" tehdä itsemurhaisku Kabulin lentokentälle. Näin ei ollut, ja myös Yhdysvallat on myöntänyt asian. 

– Isku oli traaginen erehdys, McKenzie sanoi jälkeenpäin. 

Perhe on surun murtama

– He tappoivat kaikki ja pitivät veljeäni Isisin jäsenenä. Olen iloinen edes siitä, että he ymmärsivät lopulta, että hän ei ole Isissä. Veljelläni oli toimisto ja hän kävi töissä joka päivä, kertoo yhden uhrin veli Ajmal Ahmadi

Ajmal Ahmadi itse kertoo MTV Uutisille olleensa saapumassa illansuussa kotiinsa, kun hän kuuli räjähdyksen. Juostuaan perille hän löysi kotipihalta lojumasta perheenjäseniä, joita naapurit yrittivät vielä auttaa. Kello 23 samana iltana sairaalasta kerrottiin kaikkien kuolleen.

Tapetuista seitsemän oli lapsia, nuorin heistä kaksivuotias tyttö. Kolmen perheen asuttaman sukutalossa vain yksi paikalla ollut poika jäi henkiin.

– Minua on pelottanut iskun jälkeen. He olivat kaikki perhettä ja ystäviä. Ajelimme yhdessä polkupyörillä, ainoa eloon jäänyt lapsi Omran Ahmadi sanoo.

Nyt kukaan ei asu enää talossa, sillä naapurit pitävät Ahmadin perhettä turvallisuusriskinä.  

– Kun tulemme käymään täällä, eivät naapurit pidä siitä. Heidän mielestään me olemme nyt uhka ja he pelkäävät, että jälleen tapahtuu jotain, jos olemme paikalla, sanoo Ajmal Ahmadi.

Kaikki kolme lastaan menettänyt virheellisesti terroristina tapetun miehen veli kertoo amerikkalaisten olleen yhteydessä, mutta korvauksista ei toistaiseksi ole tietoa. 

– Yhdysvallat teki tämän lennokki-iskun. Haluaisin vain, etteivät he kohdista hyökkäyksiään enää siviileihin. Toivon, että he kun he haluavat iskeä jonnekin, he olisivat kunnolla selvittäneet mihin ovat iskemässä. Heidän pitäisi ottaa maalikseen vain varmat kohteet, toteaa kolme lastaan iskussa menettänyt Romal Ahmadi hiljaisella äänellä.  

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on pyytänyt anteeksi lennokki-iskua ja esitti osanottonsa iskussa kuolleiden eloonjääneille perheenjäsenille.

– Pyydämme anteeksi ja pyrimme oppimaan tästä kauheasta erehdyksestä, Austin sanoi lausunnossaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja