MTV Afganistanissa: Taleban kieltää parran leikkaamisen – kiristyvä linjaus ahdistaa paikallisia: "He haluavat pakottaa kaikki muottiin"

1:52
MTV Afganistanissa – katso video: Taleban kiristää otettaan ja kieltää parran leikkaamisen – tällaista ahdinkoa linjaus aiheuttaa paikallisissa

Afganistanissa äärijärjestö Taleban kiristää otettaan laajalla rintamalla – myös miesten ulkonäköasioissa.

Maan eteläosissa Pakistanin rajalla sijaitsevassa Helmandin maakunnassa on kielletty leikkaamasta partaa ja Kabulissa miehet arastelevat pitää trendikkäitä ja huoliteltuja sänkiä.

Taleban on antanut yhteen maakuntaan virallisen parrantrimmauskiellon rangaistuksen uhalla, minkä vuoksi mainoskuvia ei saa näkyä enää katukuvassa. 

– He eivät halua mitään yksilöllistä. He haluavat pakottaa kaikki heidän itse määrittelemäänsä muottiin, paikallinen parturi Farsheed toteaa MTV Uutisille. 

– Aiemmin meillä oli vapaa yhteiskunta ja demokratia, mutta nyt meillä on vallassa Taleban. Sen takia jätän parran pidemmäksi. Pitää vain vähän siistiä sitä, paikallinen asiakas kertoo MTV Uutisille. 

Paikalliset parturiliikkeiden liiketoiminnasta onkin tullut haastavaa, nimittäin asiakkaat ovat kaikonneet Talebanin linjausten jälkeen. 

–Taleban tuli ja meidän bisneksemme putosi kymmenekseen entisestä, Farsheed kertoo. 

"On selvää, että tämä työ katoaa"

Ulkomuodon siistimisen tiellä on myös paikallisten rahattomuus. Talebanin otettua vallan Afganistanissa, työllisyys on suorastaan romahtanut.

Kun rahat ovat lopussa, hiusten tai parran siistiminen ei ole ensimmäinen rahan sijoituskohde. 

Afganistaniin lennähtänyt MTV Uutisten toimittaja Niko Nurmisen mukaan paikalliset parturit pelkäävät konkurssin olevan edessä. Etenkin, jos Taleban kieltää parranajon myös maan pääkaupungissa Kabulissa. 

– On selvää, että tämä työ katoaa, jos partoja ei leikata, parturina työskentelevä Ahmad sanoo.

Katso yllä olevalta videolta Nurmisen raportti paikallisten parturien keskuudessa.  Muut Nurmisen reportaasit katsottavissa alta. 

2:09
MTV vieraili lastensairaalassa, jossa on oma osastonsa aliravituille pienokaisille – tältä näyttää Afganistanin paheneva ruoka- ja lääkepula

2:19
Kabulin vauroitunutta lentokenttää yritetään saada kuntoon – tältä paikalla näyttää!

1:58
Näin Kabulin romahtava talous näkyy katukuvassa – toimittajamme raportoi kansalaisten tunnelmista.

4:06
Rekat jonottavat tyhjillään rajalla, pulaa alkaa olla kaikesta – MTV Uutiset kertoo, miten rajanylitys Pakistanista Afganistaniin tapahtuu.

2:12
Monen opiskelijan tilanne on vaikeutunut talebanien valtaannousun jälkeen – näin Pakistanin puolella odottavat lääkäriopiskelijat kommentoivat tilannetta.

0:38
Video paljastaa äärijärjestön julmuudet: Taleban-taistelijat ampuivat neljä miestä ja nostivat ruumiit näytille nostureihin

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja