MTV Uutiset Afganistanissa: Tältä näyttää nyt kaaoksen runtelemalla Kabulin lentokentällä – lentoja vain kourallinen

2:19
MTV Uutiset Afganistanissa: Sekasorto Kabulin lentokentällä aiheutti miljoonien vauriot – tältä kentällä näyttää nyt.

Viikkojen takaisen evakuointipaniikin päänäyttämöllä Kabulin lentokentällä uudet herrat hoitavat turvallisuutta. Runneltu kenttä on siistitty, vaikka sekasorron jälkiä vielä näkyykin, kertoo Afganistanissa parhaillaan oleva MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen

Kabulin kansainvälinen, entisen presidentin Hamid Karzain mukaan nimetty, lentokenttä vaurioitui kaaoksessa ja sekasorrossa, kun ihmiset yrittivät päästä maasta Talebanien otettua vallan Afganistanissa 15. elokuuta. 

Afganistanilaisen verkkouutispalvelu Khaama Pressin mukaan lentokentän infrastruktuuria ja kalustoa vaurioitui noin 20 miljoonan Yhdysvaltain dollarin (17 miljoonaa euroa) arvosta. Khaama Pressin mukaan arvio perustuu Yhdysvaltain merijalkaväen arvioihin. 

Nyt lentokentällä, kuten myös muualla Afganistanissa, vallalla on Taleban ja sillä on kova yritys saada kansainväliset lennot, maan sisäiset lennot ja avustuskuljetukset kulkemaan mahdollisimman pian, Nurminen raportoi lentokentältä.  

Taleban on saanut kentän perustekniikan toimimaan Qatarin ja Arabiemiraattien avulla, mutta ilmaliikenne on vielä hyvin vähäistä. 

Kaupalliset lennot ovat alkamassa

Runsas kuukausi kaaoksen jälkeen lentojen määrät ovat kaukana siitä tasosta, jolla oltiin ennen Talebanin valtaannousua elokuun puolivälissä. Kaupallisia lentoja tarjoavia maita on vasta kourallinen.

– Lentoliikenne on alkanut jo onnistua, sillä koneita on tullut Qatarista ja Iranista. Kazakstanista ja Ukrainastakin on ollut charter-lentoja parina viime päivänä. Tilanteemme paranee koko ajan ja lentokenttämme alkaa olla valmis täyteen toimintaan, tilannetta kuvaa matkatavaroiden käsittelijä Ahmad Tamim Yousufi kentältä MTV Uutisille.

Myös lentokentän johto vakuuttaa, että tositoimiin ollaan valmiita.

– Me kutsuimme kaikki edellisen hallituksen aikana töitä tehneen tekniikan henkilökunnan palaamaan kentälle. Kehotimme myös maahantulon tehtävissä olleet tulemaan töihin. Lisäksi terminaalikuljetusten tekijät, rajapoliisi ja huumeidenetsijät olemme kutsuneet paikalle. He kaikki tekevät työtään nyt uskonsotureiden islamilaisessa ohjauksessa, sanoo Talebaniin kuuluva lentokentän johtaja, turbaanipäinen Mavlavi Hamadan

Naisille töitä vain turvatarkastuksesta

Miehitystä, ja nimenomaan miehitystä, kentälle on jonkin verran saatu. Naiset eivät kelpaa lentokentälle töihin muualle kuin tutkimaan niin ikään naisia turvatarkastuksessa. 

Avustuskuljetuksia rullailee radalle muutaman koneen päivävauhtia, mikä on kaukana kaivatusta. MTV Uutisten ollessa lentokentällä Kabuliin saapui juuri avustuskuorma Iranista.

Muutamilla kaupallisilla lennoilla hinnat ovat kymmenkertaistuneet. Talebanin Afganistan on eristyksissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja