Tavararekat jonottavat tyhjinä Afganistanin rajalla, maassa on jo pulaa ruoasta ja lääkkeistä – MTV paikalla: "Yrittäjät pelkäävät"

Rekat jonottavat tyhjillään rajalla, maassa on jo pulaa ruoasta ja lääkkeistä – näin kriittinen tilanne on Afganistanissa 4:06
Katso myös video: MTV Uutiset Live kertoi hidastuneen tavaratoimituksen vaikutuksista Afganistanissa.

Tavaraliikenteen hidastuminen Afganistaniin heikentää maan humanitaarista tilannetta entisestään. Pulaa on erityisesti ruoasta ja lääkkeistä. 

Tärkeimmästä tuontimaasta Pakistanista saapuvien kuljetusten määrä on tyrehtynyt Afganistanin maksukyvyn romahdettua Taleban-hallinnon alla. Afganistanin ruokavarat ehtyvät nopeasti tuonnin puutteessa. 

Rekkajono Afganistanin ja Pakistanin rajalla Khyberin laaksossa, vanhalla Silkkitiellä, on venynyt kilometrien pituiseksi. Osa kuskeista kertoo jonottaneensa useita päiviä. 

Pakistanilaiset kuskit eivät luota saavansa kuormastaan maksua Afganistanin epävarman tilanteen vuoksi.

– Olin keikalla Kabulissa, kun Taleban tuli valtaan. Otin kuorman kyytiin, ajoin Pakistaniin ja nyt menen tyhjällä kuormalla takaisin. Taleban ei ole tehnyt meille mitään kertoo MTV Uutisten haastattelema rekkakuski Hasmat Ullah.

– Yrittäjät pelkäävät, eivätkä uskalla lähettää tavaroitaan Afganistaniin. Valtaosa rekoista jonossa on tyhjiä.

Lentoliikenne rakennettava uudelleen

Reitit Afganistaniin ovat hyvin vaikeat, varsinkin, kun maassa ei ole omaa satamaa, kertoo paikan päällä tilannetta seurannut MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen. 

– Tavaraliikenne tapahtuu pääosin Pakistanin Karachin sataman kautta, josta tuotteet rullataan maantietä pitkin Afganistaniin, MTV Uutiset Liven haastattelema Nurminen kertoo. 

Afganistaniin pääsyä vaikeuttaa Nurmisen mukaan myös se, että evakuoinnissa käytetyn Kabulin lentokentän lennonhallintakoneisto on tuhoutunut.  

Lentokentälle on saatu rakennettua tilapäiskoneisto turkkilaisten ja qatarilaisten lentoinsinöörien avulla, ja joitakin kaupallisia lentoja on jo päässyt maahan. 

Kansainvälinen rahoitus sidottu hallituksen muodostamiseen 

Kansainvälisen yhteisön rooli on hyvin merkittävä. Taleban-hallinnoille on tehty selväksi, että hallituksen muodostaminen on avainasemassa. 

– Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja Maailmanpankki ovat sanoneet, että Afganistanille kuuluvat rahat eivät ole Talebanin käytettävissä, ennen kuin hallitus saadaan sellaiseksi, että siinä kuullaan kaikkia osapuolia, Nurminen sanoo. 

Talebanin piti ilmoittaa hallituksen muodostamisesta heti kansainvälisten joukkojen poistuttua, mutta ilmoituksen antaminen on venynyt. Viimeisimmän tiedon mukaan hallitus saataisiin muodostettua perjantaihin 10. syyskuuta mennessä. 

Mikä on tilanne Talebanin ja sissijoukkojen välillä Afganistanissa? Nurmisen koko haastattelu katsottavissa mtv.fi -palvelussa

Lue myös:

    Uusimmat