MTV vieraili lastensairaalassa, jossa on oma osastonsa aliravituille pienokaisille – tältä näyttää Afganistanin paheneva ruoka- ja lääkepula

MTV Afganistanissa: Nälänhätä uhkaa lapsia 2:09
Katso video: Nälänhätä uhkaa lapsia Afganistanissa.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen on parhaillaan Afganistanissa, jossa kansalaiset rakentavat elämää talebanien valtaannousun jälkeen. 

Afganistanissa 10 miljoonaa lasta elää humanitaarisen avun varassa, laskee YK:n lastenavun järjestö UNICEF. Lisäksi miljoona lasta on ajautumassa hengenvaaralliseen aliravitsemukseen.

Syy tähän on kansainvälisen avun tyrehtyminen Talebanin valtaantulon jälkeen. Perusterveydenhuollon ja rokotuksien rahoitusta hoitanut maailmanpankki on pistänyt hanat kiinni.

Paikallisterveydenhuoltoa maakuntaprovinsseissa pyörittäneet avustusjärjestöt ovat tällä hetkellä toimintakyvyttömiä. Potilaita tuodaan hyvin kaukaisilta alueilta, mutta kaikki eivät pysty kuljettamaan lapsiaan avun piiriin. 

Kabulilaisessa lastensairaalassa hoito on Afganistanissa poikkeuksellisen korkeaa tasoa. Lastensairaalassa hoitotarvikkeita on vielä hetkeksi, mutta läheisessä tavallisessa sairaalassa ei mene enää kaksisesti. Lääkevaraston hyllyt ammottavat tyhjyyttään.

Lastensairaalassa on kuitenkin nähtävissä nälänhädän ensimmäiset merkit. Sinne on perustettu erillinen aliravitsemusosasto. 

Tosin sinne pääsevät potilaat ovat onnekkaita.

Katso yllä olevalta videolta Nurmisen koskettava raportti lastensairaalan arjesta. Muut Nurmisen reportaasit katsottavissa alta. 

Kabulin vauroitunutta lentokenttää yritetään saada kuntoon – tältä paikalla näyttää: 

Kabulin vaurioitunutta lentokenttää yritetään saada käyttönkuntoon – MTV:n raportti Afganistanista 2:19

Näin Kabulin romahtava talous näkyy katukuvassa – toimittajamme raportoi kansalaisten tunnelmista: 

MTV Afganistanissa: Afganistanin romahtava talous näkyy pääkaupunki Kabulin katukuvassa 1:58

Rekat jonottavat tyhjillään rajalla, pulaa alkaa olla kaikesta – MTV Uutiset kertoo, miten rajanylitys Pakistanista Afganistaniin tapahtuu: 

Rekat jonottavat tyhjillään rajalla, maassa on jo pulaa ruoasta ja lääkkeistä – näin kriittinen tilanne on Afganistanissa 4:06

Monen opiskelijan tilanne on vaikeutunut talebanien valtaannousun jälkeen – näin Pakistanin puolella odottavat lääkäriopiskelijat kommentoivat tilannetta: 

MTV Uutisten toimittaja kertoo Afganistanin rajalla kohtaamiensa lääkäriopiskelijoiden kohtalosta 2:12

Lue myös:

    Uusimmat