MTV Afganistanissa: Entisen hallinnon työntekijät myyvät toreilla jääkaappejaan, mutta Taleban ei tunnusta paikallisten köyhyyttä

1:58
MTV Afganistanissa: Näin romahtava talous näkyy pääkaupunki Kabulin katukuvassa

Taloudellisen tilanteen vaikeutuessa moni paikallinen suunnittelee pakenemista Kabulista, jos rajat sen sallivat. Taleban ei suostu myöntämään afganistanilaisten varsin ilmeistä köyhyyttä.

Afganistanin romahtava talous näkyy uusina ilmiöinä maan pääkaupungin Kabulin katukuvassa. Useilla aloilla työntekijät eivät ole saaneet palkkaa kuukausiin, ja kaupunkiin on syntynyt improvisoituja toreja, joilla ihmiset myyvät omaisuuttaan.

Myynnissä on tavaraa aina 80-luvun venäläisistä stereokaiuttimista pölynimureihin ja jääkaappeihin. Nippu hammastikkuja on kaupan torilla kuudella sentillä.

– Nämä ovat minun ja perheeni vaatteita ja joudun myymään niitä. Kun ei ole rahaa eikä palkkaa, ei tässä ole muita vaihtoehtoja kuin myydä vaatteet kaapista. On kuitenkin ostettava ainakin jauhoja ja öljyä, kabulilainen Shah Gul kertoo.

Ostajia tavaroille löytyy, mutta heidänkin taloudellinen tilanteensa on hankala. Paikalliset pystyvät nostamaan pankkitileiltään viikossa 200 yhdysvaltain dollarin edestä rahaa. Moni joutuu elättämään summalla yli kymmenen hengen kokoisia perheitään. Pankkikortit sen sijaan ovat kaupungissa pääasiassa tuntemattomia.

Kauppiaana ex-armeijan sotilas

Toreista on tullut tulonlähde monille menneen hallinnon työntekijöille. Yksi heistä on kabulilainen Samim, joka kertoo olleensa aiemmin töissä naisten asiain ministeriössä. Nyt ministeriö on lakkautettu ja Samim työtön.

– Kun jäin työttömäksi, toin tähän kotoa pöydän ja aloin myydä irtaimistoa, hän kertoo.

Paikallisten mukaan moni suunnittelee yhä pakenemista maasta. Siksi irtaimiston lisäksi myynnissä on myös asuntoja. Oman pölynimurinsa ja olohuoneen maton myyntiin torille on tuonut Afganistanin entisen armeijan erikoisjoukkojen sotilas.

– Jos rajat vaan aukeavat, suuri osa ihmisistä lähtee pakoon. Monet myyvät omaisuuttaan ja asuntonsakin polkuhintaan ja suunnittelevat rajalle lähtemistä, kabulilainen ex-sotilas Arab Shah kertoo.

Taleban ei tunnusta köyhyyttä

Talebanilla on myyntihommista oma näkemyksensä, eikä taleban paikallisten varsin ilmeistä köyhyyttä tunnusta.

Maailman terveysjärjestön johtaja on jälleen varoittanut, että Afganistan on vaarassa luisua välittömään humanitaariseen katastrofiin, ellei maata auteta nopeasti. Maan talous perustuu ulkomaiseen apuun, eikä valtio saa tuloja juuri mistään.

Paikallisten myynnissä olevat tavarat ovat Taleban-johtajan mukaan kuitenkin vain miehitysjoukkoja palvelleilta ihmisiltä jälkeenjäänyttä ylellisyyttä.

– Todellisuudessahan nämä tavaraa myyvät ihmiset eivät elä puutteessa. Syy myynti-ilmiöön on se, että amerikkalaiset evakuoivat 120 000 ihmistä. 

– Näiden evakuoitujen varkaiden asunnot jäivät täyteen omaisuutta. Varkaiden sukulaiset saivat haltuun jälkeenjääneen omaisuuden ja he myyvät sitä nyt, Taleban-kenraali Mobin Khan sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja