MTV Afganistanin rajalla: Talebanin valkoinen lippu liehuu salossa – Pakistan ei ota vastaan pakolaisia, mutta ruumiita voi siirtää rajan yli

2:08
Videolla Niko Nurminen kertoo, miten tuimailmeiset Taleban-taistelijat ovat siirtyneet rajavartiomiehiksi. Liikenne Torkhamin rajanylityspaikalla on romahtanut.

Osa Pakistaniin paenneista afganistanilaisista uskaltautuu palaamaan rajan yli takaisin kotimaahansa, sillä ainakin toistaiseksi Taleban on vaikuttanut pidättäytyvän vainosta, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Niko Nurminen Pakistanin ja Afganistanin väliseltä Torkhamin rajanylityspaikalta.

Saloissa ovat nyt Afganistanin lippujen sijaan valkoiset Talebanin liput ja rajaa tarkkailevat rajavartijoiksi ryhtyneet Talebanin asemiehet. Pakistan ei enää päästä maahan muita kuin omia kansalaisiaan, joten afganistanilaiset pakolaiset eivät enää pääse rajan yli. Sen sijan ruumiita sallitaan siirtää haudattavaksi kumpaankin suuntaan.

Osa uskaltautuu jo palaamaan Afganistaniin

Torkhamin rajanylityspaikalla Pakistanista Afganistaniin suuntaa nyt parisataa henkeä päivässä. Heidän käsityksensä on, että Taleban on toiminut lupaustensa mukaisesti, sillä he eivät ole kuulleet vainosta. Siksi suunta on takaisin kotia ja koulua.

– Tämä on ensimmäinen kerta kun palaan Afganistaniin yliopistoon Talebanin otettua vallan. Vielä en voi sanoa, tekevätkö he Afganistanissa positiivisia vai negatiivisia asioita, kertoo Nasir Rahman, lääketieteen opiskelija Jalalabadista.

– Nykyinen Taleban näyttäää olevan hyvä. He ovat koulutettuja ihmisiä ja he ovat käyttäytyneet tyynesti. Taleban on hakeutunut yhteistyöhön kaikkien osapuolten kanssa, arvioi taas Logarista kotoisin oleva Ahmat Khan.

Samalla osa toivoisi, että Pakistan sallisi taas muidenkin kuin kansalaistensa matkustamisen Pakistaniin.

– Tämän rajan pitäisi avautua afganistanilaisille pakolaisille. Meillä on pahoja ongelmia ja tulemme Kandaharista, josta kestää tulla tänne kolme neljä päivää. Me haluamme tämän tien avautuvan niin nopeasti kuin mahdollista, Kunduzizta kotoisin oleva Asaldin kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja