MTV Afganistanissa: 12-vuotiaan Zainabin koulunkäynti voi päättyä tähän lukuvuoteen – toiveet yhä yllä: "Haluaisin opiskella lakimieheksi"

2:12
Katso MTV:n toimittajan Niko Nurmisen raportti Afganistanin kouluista.

Afganistanissa ääriliike Talebanin valtaannousu on heikentänyt etenkin naisten ja tyttöjen oikeuksia, esimerkiksi kieltämällä koulunkäynnin. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen vieraili afganistanilaisessa koulussa katsomassa, miltä tyttöjen tilanne nyt näyttää.

Pol-e Alamin kaupungissa lähellä pääkaupunki Kabulia Bibi Amenan peruskoulun kuudesluokkalaiset tytöt tutustuvat luokkahuoneessa darin kielen kielioppiin.

Heidän koulunkäyntinsä päättyy tähän lukuvuoteen, mikäli Talebanin tyttöihin kohdistuva koulukielto pysyy voimassa.

Taleban on nimittäin määrännyt, että tytöt saavat käydä koulua vain 12-vuotiaiksi.

– Nämä koululaiset ovat meidän kansamme ja meidän lapsemme. Emme halua, että heidän tulevaisuudestaan tulee synkkä. Me odotamme Talebanilta mitä vakavimmin, että he päästävät luokat 7–12 takaisin kouluun, kertoo tyttökoulun rehtori Nafisa Baha MTV:lle.

Tyttöjen ja naisten oikeudet heikentyneet lupauksista huolimatta

Kun Taleban hallitsi maata 1990-luvulla, se asetti lukuisia rajoituksia naisten oikeuksille.

Tytöt eivät saaneet käydä koulua, eivätkä naiset saaneet poistua kotoaan ilman miespuolista saattajaa. Käytännössä kaikki naisen elämää koskevat päätökset teki miespuolinen perheenjäsen.

Sääntöjen rikkojia rankaistiin väkivalloin, usein "moraalipoliisin" järjestämissä julkisissa ruoskinnoissa.

Kun Taleban otti jälleen vallan kesän lopulla, se lupasi naisille enemmän vapautta, kuten oikeuden koulutukseen ja työntekoon. Taleban kuitenkin lisäsi, että nämä vapaudet voidaan toteuttaa vain sharia-lain sallimissa rajoissa.

Näistä lupauksista huolimatta monet naisten oikeudet on viety. Monet turhautuneet naiset ovat yrittäneet osoittaa mieltään, mutta protesteja tukahdutetaan väkivalloin.

"Haluaisin opiskella lakimieheksi"

Kouluista vastavan Taleban-komission jäsen, kenraali Turabina tunnettu sisäpiiriläinen, sanoo Kabulissa MTV Uutisille hallintonsa päästävän kaikki tytöt kouluun lokakuun loppuun mennessä. On kuitenkin vaikea tietää, aikooko ääriliike pitää lupaustaan.

Unicefin arvion mukaan jo ennen Talebanin valtaannousua Afganistanissa oli 3,7 miljoonaa lasta, jotka eivät käyneet koulua. Heistä noin 60 prosenttia oli tyttöjä.

Tällä hetkellä koulussa olevien lasten tilannetta pahentaa se, että monet opettajat ovat jääneet Talebanin pelossa kotiin, ja opetusmateriaaleista on pulaa.

Epävarmuus ei kuitenkaan estä tyttöjä asettamasta tavoitteitaan korkealle. 12-vuotias Zainab ei vielä tiedä, voiko jatkaa koulunkäyntiä.

– Meillä menee ihan hyvin, mutta meillä ei ole opettajia eikä kirjoja. Haluaisin opiskella lakimieheksi ja tulla sitten tuomariksi.

Katso MTV:n toimittajan raportti Afganistanistanin kouluista artikkelin alusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja