Unohda paikallaan junnaava askeltavoite! Tämä tapa on "uusi 10 000 askelta päivässä"

Paljain jaloin kävely on parasta jalkajumppaa 8:06
Ensi kesäksi uusi harrastus! Paljain jaloin kävely on parasta jalkajumppaa, mutta miksi? "Tässähän sen eron näkee, kun katsoo noita sun kenkiäsi..."

10 000 askeleen päivätavoitteelle ehdotetaan korvaajaa luontoretkistä. Kaksi tuntia ulkoilua voisi korvata vanhan askeltavoitteen.

Kymmenen tuhannen askelen haaliminen joka päivä näyttää korona-arjessa aina vain kaukaisemmalta tavoitteelta. Nyt "kymppitonnille" ehdotetaankin uudenlaista korvaajaa: kaksi tuntia ulkoilua voisi korvata vanhan askeltavoitteen, kertoo Wall Street Journal. Luontokokemuksen puolesta puhuu esimerkiksi Stanfordin yliopiston ympäristötieteiden professori Gretchen Daily.

Ulkoilusta useita erilaisia hyötyjä

Tutkijoille ulkoilun hyödyt ovatkin olleet selvillä jo pitkään. Aiemmissa tutkimuksissa luontoajasta ja yksinkertaisesta kävelystä on löytynyt useita erilaisia hyötyjä. Säännöllinen fyysinen aktiivisuus, kuten kävely, näyttää esimerkiksi hidastavan aivojen ikääntymistä.

Eräässä testissä havaittiin, että niin sanotut "kunnioituskävelyt" ulkona voisivat parantaa mielialaa arjessa. Pari tuntia kävelyä viikossa ehkäisee mahdollisesti myös korkeaa verenpainetta.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että hidas kävelyvauhti on yhteydessä lähestyvän kuoleman riskiin. "Keskimääräisellä tai rivakalla" vauhdilla käveleminen puolestaan on yhteydessä pienentyneeseen riskiin kuolla ennenaikaisesti. 

Kaksi tuntia ulkoilua toi etuja

Vuonna 2019 tehdyssä, 20 000 hengen selvityksessä havaittiin, että koehenkilöt kertoivat todennäköisemmin hyvästä terveydestä ja hyvinvoinnista, jos he olivat viikossa luonnossa 120 minuuttia tai enemmän.

Alle kaksi tuntia luonnossa ei tuonut eroja. Eniten hyötyä saatiin 200–300 minuutin luontolenkeistä; tätä pidemmät ulkoilut eivät enää lisänneet hyötyjä.

Luonto on "ilmiselvä terveystyökalu"

Kahden tunnin ulkoilu luonnossa voisi siis olla terveydelle hyödyllistä.

– Ihmiset yrittävät päättää, onko yksi kahvipapu terveydelle parempi kuin toinen, vaikka käytössä olisi ilmiselvä terveystyökalu. Mene kirjaimellisesti vain kävelemään ulos, kuvailee ulkoilusovellusta kehittävä Jared Hanley.

Hanleyn startup-yritys kehittää sovellusta, jolla mitattaisiin luonnossa käytettyä aikaa samaan tapaan kuin askelmittareilla lasketaan askelia.

10 000 askeleen terveystavoitetta on kritisoitu aiemminkin. Tämän tutkimuksen mukaan vähempikin riittää; amerikkalaistutkimuksessa puolestaan havaittiin, että askelmäärän mittaamisen sijaan kannattaisi ennemmin yrittää ottaa sata askelta minuutissa

Lue myös:

    Uusimmat