Haluatko elää pidempään? Rivakka meno auttaa – näin monta kilometriä pitäisi kyetä kävelemään tunnissa

Koirakävelyt innostavat liikkumaan ja ehkäisevät ikäihmisten yksinäisyyttä 1:10

Käveleminen "keskimääräisellä tai rivakalla" tahdilla pienentää kuoleman riskiä.

Videolla esitellään hauska tapa liikkua: Koirakävelyt innostavat ja ehkäisevät yksinäisyyttä!

Käveleminen on oivaa liikuntaa, mutta kuinka nopea kävely on kaikkein tehokkainta? Tutkimuksen mukaan kävelylle todella on miniminopeus, joka takaa enemmän terveyshyötyjä kuin hidas löntystely!

Kävelyvauhdin pitäisi olla 6km/h

Tutkijoiden mukaan "keskimääräistä tai rivakkaa" tahtia kävelevien riski kuolla pienenee. Kävelyvauhdin pitäisi olla noin kuusi kilometriä tunnissa. Kävellessä pitäisi siis hengästyä hieman ja olla pikkuisen hikinen.

– Hitaisiin kävelijöihin verrattuna keskimääräistä vauhtia kävelevillä oli 20 prosenttia pienempi riski kuolla aikaisin mistään syystä, ja 24 prosenttia pienempi riski kuolla sydänsairauden tai halvauksen vuoksi, tutkimusta tehnyt Emmanuel Stamatakis kuvaa.

Stamatakisin mukaan kannattaa ottaa huomioon, ettei "keskivertovauhdille" ole olemassa standardia, vaan kyse on ihmisten itse ilmoittamista, tavanomaisista vauhdeista. Aiemman tutkimuksen mukaan niin sanotut hitaat laahustajat kuolevat nuorempina!

Tutkimuksen ongelmana itsearviointi

Tuloksia varten analysoitiin yli 50 000 henkilön tietoja.

Tutkimuksen ongelmaksi muodostuu se, että siinä luotettiin koehenkilöiden itsearviointeihin vauhdin suhteen. On myös mahdollista, että hidas kävelyvauhti johtui terveysongelmista, jotka sitten johtivat kuolemaan.

Syöpään kuolemiseen kävelyvauhti ei vaikuttanut.

Älä tähtää 10 000 askeleeseen

Jos tavoittelet rivakan tahdoin sijaan edelleen kymmentä tuhatta askelta päivässä, meillä on sinulle huonoja uutisia: brittiviranomaisten mukaan mikään terveysohjeistus ei tue juuri tämän määrän hyödyllisyyttä.

Telegraph-lehden mukaan kymppitonnin askelmäärän kehitti itse asiassa askelmittarivalmistaja – eivät suinkaan lääkärit.

Lue myös:

    Uusimmat