Ottaako taas pattiin? Tutkijat löysivät naurettavan yksinkertaisen apukeinon – kokeile "kunnioituskävelyä"

Miten kohtelet itseäsi, kun kukaan muu ei kuule?"Sanoissa, joita sanomme itsellemme, on valtava voima" 3:03
Miten kohtelet itseäsi, kun kukaan muu ei kuule? Valokuvaaja Erika kuvaa naisia, jotka eivät usko olevansa kuvauksellisia. Jokainen voi muuttaa käsitystään itsestään, uskoo Erika.

Tutkijat havaitsivat, että "kunnioituskävelyt" voisivat parantaa mielialaa arjessa.

Upeat nähtävyydet esimerkiksi lomamatkalla herättävät kunnioitusta ja tekevät olon pieneksi. Nyt tutkimuksessa on havaittu, että kunnioitusta herättävien maisemien ja muiden asioiden näkeminen voisi parantaa mielialaa myös arjessa.

Dublinissa ja Kaliforniassa sijaitsevien yliopistojen tutkimuksessa havainnoitiin päivittäisten kävelyjen vaikutuksia, kertoo Metro. Tutkimus tehtiin ennen koronapandemiaa.

Tutkijoiden mukaan päivittäinen annos syvää kunnioitusta on hyvä tapa lisätä esimerkiksi myötätunnon ja kiitollisuuden kokemuksia. Aiemmin Twitterissä ylistettiin myös toista apeuden selättävää kotikonstia, siis "temmeltämistä"!

Osanottajat etsivät lenkeillään kunnioitusta herättäviä asioita

Tutkimukseen osallistui 52 aikuista, jotka olivat 60–90-vuotiaita. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään: toisen ryhmän osallistujat tekivät viikoittain ainakin yhden 15 minuutin "ällistelykävelyn", jonka aikana heidän oli tarkoitus kokea syvän kunnioituksen tunteita.

Tutkijat neuvoivat ryhmää etsimään esimerkiksi fyysisesti suuria, uudenlaisia paikkoja, jotka voisivat hämmästyttää heitä. Psykologi Dacher Keltnerin mukaan syvää kunnioitusta herättäviä kokemuksia voi löytää esimerkiksi luonnosta, taiteesta, musiikista tai vaikkapa konserttiin tai jonkinlaiseen seremoniaan osallistumisesta.

– Syvä kunnioitus on positiivinen tunne, jonka laukaisee ymmärrys jostakin paljon itseä suuremmasta asiasta, jota ei välittömästi voi ymmärtää, Keltner kuvailee.

Kontrolliryhmä ei kävelyillään etsiskellyt vastaavaa tunnetta.

Kunnioituksen tunne vähensi ahdistavia tunteita

Kävelyjä tehtiin kahdeksan viikon ajan, ja jokaisen kävelyn jälkeen täytettiin kysely. "Kunnioituskävelyjä" tehneet kertoivat kokeneensa lisääntyneissä määrin positiivisia tunteita ja vähemmän ahdistavia tunteita arjessaan.

Kunnioituksen tunteita haeskelleet osanottajat kuvailivat esimerkiksi syksyn lehtien upeita värejä ja lehtien tuntua jalkojen alla; kontrolliryhmän osanottajat kertoivat esimerkiksi miettineensä kävellessään tulevaa lomaansa ja sitä, mitä kaikkea ennen lähtöä pitääkään vielä hoitaa.

Osanottajat nappailivat myös kuvia lenkeistään, ja tutkijoiden yllätykseksi kunnioituskävelyjen tekijät alkoivat kokeen kuluessa ottaa kuvia, joissa he itse olivat pienemmässä roolissa. He siis antoivat ympäristölle ja esimerkiksi maisemalle enemmän tilaa kuvassa.

Kontrolliryhmä kuntoili enemmän, mutta miksi?

Kontrolliryhmä teki enemmän kävelylenkkejä kuin "ällistyskävelyryhmä"; tutkijat epäilivät ilmiön selitykseksi sitä, että osanottajat olettivat tutkimuksen liittyvän kuntoiluun, mikä innosti liikkumaan.

Lisääntyneillä kävelyillä ei kuitenkaan ollut samaa, kunnioitusta herättävien kokemusten tuottamaa vaikutusta henkiseen hyvinvointiin. Myöskään kontrolliryhmän nappaamien kuvien sisältö ei muuttunut.

"Voi johtaa huomattaviin parannuksiin henkisessä hyvinvoinnissa"

Apulaisprofessori Virginia Sturmin mukaan esimerkiksi yksinäisyydellä on tunnettuja negatiivisia vaikutuksia vanhempiin ikäryhmiin.

– Tässä osoitamme, että hyvin yksinkertainen interventio, käytännössä siis muistutus siitä, että toisinaan energia ja huomio kannattaa kiinnittää ulos sen sijaan, että sen suuntaisi sisäänpäin, voi johtaa huomattaviin parannuksiin henkisessä hyvinvoinnissa, Sturm kuvailee.

– Syvän kunnioituksen tunteminen on niin yksinkertainen harjoitus: ottaa vain hetken aikaa katsoakseen ulos ikkunasta, tai pysähtyy miettimän teknologisia ihmeitä, joita ympärillämme onkaan, ja nyt osoitimme, että sillä voi olla mitattavia vaikutuksia hyvinvointiimme.

Tutkimus julkaistiin Emotion-lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat