Liikutko riittävästi? Urheilu ehkäisee seitsemää eri syöpää – näin paljon tulisi treenata viikossa

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Mikä on tappavin syöpä? Syöpälääkäri vastaa.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suositusten mukainen liikunta ehkäisee seitsemää eri syöpää.

Yli 750 000 aikuisen analyysiin perustuva tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan liikunta ehkäisee syöpäsairauksia. Fyysinen aktiivisuus on yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua paksusuolen syöpään, rintasyöpään, munuaissyöpään, myeloomaan, maksasyöpään, non-Hodgkin-lymfoomaan sekä kohdunrungon syöpään.

Löydökset perustuvat yli 750 000 yhdysvaltalaisen, eurooppalaisen ja australialaisen 32–91-vuotiaan aikuisen analyysiin. Tiedot saatiin yhdeksästä aiemmasta tutkimuksesta. Osallistujia seurattiin kymmenen vuotta. Tuona aikana heistä yli 50 000 sairastui syöpään.

Tutkimus ilmestyi Journal of Clinical Oncology -tiedelehdessä.

Liikunta vaikuttaa eri tavoin eri syöpien riskiin

Liikunnan syöpäriskiä pienentävä vaikutus vaihteli syöpätaudin mukaan. Liikunta oli esimerkiksi yhteydessä 6–10 prosenttia pienempään rintasyöpäriskiin ja 18–27 prosenttia pienempään maksasyöpäriskiin.

Non-Hodgkin-lymfooman riskiä liikunta pienensi 11–18 prosentilla vain naisilla, kun taas liikunnan paksusuolen syövältä suojaava vaikutus havaittiin vain miehillä, joiden sairastumisriskiä suositusten mukainen liikunta pienensi 8–14 prosentilla.

Painoindeksin huomioon otettuaan tutkijat huomasivat, että liikunnan ja kohdunrungon syövän yhteys katosi.

2,5 tuntia liikuntaa viikossa

Liikunta ehkäisee syöpää monien mekanismien kautta, kertoo UKK-instituutti.

Lihavuuden tiedetään nostavan syöpäriskiä, ja liikunta parantaa painonhallintaa. Lisäksi liikunta aiheuttaa mekaanisia muutoksia suolen ja keuhkojen toimintaan sekä vaikuttaa immuunivasteeseen, hormonitalouteen, DNA-muutoksiin sekä suoraan kasvaimeen tai sen esiasteeseen.

Liikuntasuositusten mukaan ihmisen tulisi liikkua reippaasti 2,5 tuntia viikossa.

Lue myös:

    Uusimmat