Kävele puoli tuntia päivässä ja laihdu – voiko väite pitää paikkansa? Testasimme: "Uskomatonta, kuinka noinkin yksinkertainen asia voi olla niin haastava toteuttaa"

Muistatko nämä? Panimme vanhan Nokian pelit testiin! 1:37
Tämänkin testasimme! Muistatko nämä? Panimme vanhan Nokian pelit testiin

Voiko puolen tunnin kävelylenkki pudottaa painoa? Panimme väitteen testiin – lue kesäisen kävelyhaasteen tulos!

Voiko pelkällä kävelyllä laihtua? Panimme testiin väitteen, jonka mukaan 30 minuutin riuska kävelylenkki päivässä pudottaa painoa. 

Näin testattiin: Kävelyä harrastettiin 30 minuuttia päivässä joka päivä kuukauden ajan.  Kävely suoritettiin reippaasti, niin, että se hengästytti vähän. Aikaa ei jaettu osiin, vaan kävely tuli suorittaa kerralla yhteen putkeen. Osanottajat punnitsivat itsensä alussa ja lopussa.

Näin haaste vaikutti!

Mies, 41: "Niin haastava toteuttaa"

Minua kiinnosti mahdollisimman vähäeleinen ja pelkistetty matalan sykealueen liikuntamuoto.

Kävelemiseni määrä on hyvin riippuvaista vuodenajasta ja elämäntilanteesta. Kävelen varmaankin melko normaalin määrän arjessa. Liikun toisinaan aika paljonkin, mutta harvoin se on matalien sykealueiden liikkumista.

Mikä haasteessa oli vaikeinta?

On uskomatonta, kuinka noinkin yksinkertainen, mutta joka päivä toistuva asia voi olla niin haastava toteuttaa. Vaikka kyseessä oli ajallisesti kovin lyhytkestoinen suoritus per päivä, silti sen toistaminen päivittäin oli kummallisen vaikeaa. Testipäivistä vain yksi jäi väliin, pidän sitä jo hyvänä saavutuksena.

Mikä haasteessa yllätti?

Kun kävelyä tekee niin sanotusti tavoitteellisesti kelloa katsoen, se muuttuu yllättäen liikunnaksi. Sitä huomaa katsovansa joka kerta, että pääsikö puolessa tunnissa nyt kuinka pitkän matkan.

Liikunta on parhaimmillaan mahdollisimman yksinkertaisena ja hyvin simppelisti mittaroituna, mutta kuitenkin niin että kehityksen huomaa, olkoon nyt vaikka pelkkä kävely.

Huomasitko positiivisia tai negatiivisia vaikutuksia?

Painoni oli testin alussa 98 kiloa ja testin lopussa 94 kiloa.

Kyllähän raittiissa ilmassa noin yksinkertaisen asian tekeminen selkeyttää olemista. Ajatukset saa kirkkaiksi ja olo paranee. Ja vaikka se onkin itsestään selvää, silti sellaisen unohtaa helposti kiireen keskellä. Se, että tekee jotain keskittyneesti ja tavoite on ainoastaan kävellä, on vastapainoa monelle arjen ja työn asialla. Iso peukku tälle.

Nainen, 38: "Jos haaste olisi pitänyt tehdä  marraskuun räntäsateessa, en olisi kestänyt päivääkään"

Osallistuin haasteeseen, koska halusin saada selville, voisiko noin "pienellä" asialla oikeasti olla vaikutusta painon putoamiseen. En juurikaan kävele, eli voi sanoa, että kävely lisääntyi huomattavasti. En myöskään pidä kävelystä erityisesti, joten jännityksellä odotin, mitä haasteesta tulee.

Mikä haasteessa oli vaikeinta?

Vaikeinta oli saada puolta tuntia kävelyä mahdutettua päivään. Vaikka aika tuntuu lyhyeltä, niin työstä pääsyn ja nukkumaan menon väliin jää yllättävän vähän tunteja, kun muu elämä pysyi kuitenkin ennallaan. Kävelyt joutui siis melko huolellisesti aikatauluttamaan, jotta niille löysi sopivan välin.

Muutama lenkki jäi hieman lyhyemmäksi kuin puoli tuntia, mutta korvasin nämä vastaavasti joillakin hieman puolta tuntia pidemmillä lenkeillä.

Mikä haasteessa yllätti?

Ensimmäinen viikko oli vaikein. Säärien takaosat reisistä nilkkoihin asti menivät ihan jumiin noin kuudennen päivän tienoilla. Itsensä joutui myös pakottamaan kävelyille.

Perheen tuki haasteen onnistumisessa oli merkittävä! Kun ensimmäisen viikon loppupuolella houkutti jäädä terassille juomaan sangriaa, lapsi kysyi "eikö me ollakaan lähdössä lenkille". Lapsi siis pyöräili/potkulautaili mukana koko haasteen ajan. Lisäksi metsästimme samalla pokémoneja. Myös mies oli mukana kävelyillä aina, kun pystyi. Jos olisin ollut tekemässä tätä yksin, olisin tuskin onnistunut.

Tässäkin päti vanha kunnon "kolmen viikon sääntö". Kun haastetta oli takana kolmisen viikkoa, elimistö oli jo omaksunut kävelylenkit osaksi päiväohjelmaa ja jos ei nyt ihan vaatinut, niin tavallaan ainakin odotti niiden toteutumista. Lenkit myös tuntuivat tässä vaiheessa huomattavasti helpommilta eivätkä enää yhtään vastenmielisiltä. Haaste teki hyvää myös perhesuhteille, koska sitä tuli tehtyä yhdessä.

Huomasitko positiivisia tai negatiivisia vaikutuksia?

Olin alkanut jo puolitoista kuukautta ennen haastetta vaihtaa ajoittain jonkin päivän aterioista ateriankorvikkeeseen. Tuona aikana painossa ei kuitenkaan ollut tapahtunut muutosta. Aiemmat liikuntatottumukset pysyivät myös testin aikana ennallaan, eli salitreeniä tai jumppaa 1-3 kertaa viikossa.

Kaksi viikkoa haasteen alkamisen jälkeen paino oli pudonnut 700 grammaa. Odotinkin innolla loppupunnituksen tulosta, mutta mitä ihmettä: paino oli grammalleen sama kuin haasteen alkaessa! Kuukaudessa ei siis tapahtunut painon mukaan laihtumista, vaikka olo tuntuikin jotenkin "kiinteytyneeltä". Tosin jaksolle mahtui muutamat juhlat, joten ehkä ilman haastetta paino olisi sitten tänä aikana noussut.

Erikoista kyllä, kun kahden viikon kuluttua haasteesta punnistin itseni, paino olikin pudonnut kaksi kiloa!

Ajankohdalla oli todella suuri osuus haasteen onnistumiseen. Jos se olisi pitänyt tehdä leppoisan kesäkelin sijaan marraskuun räntäsateessa, en olisi kestänyt päivääkään. Jos siis aiot kokeilla tätä, tee se pian! Ajoittainen kävelylenkkien "ylläpito" on varmasti haasteen jälkeen helpompaa, jos alkuun pääsee hyvän sään aikana (ellei ole jo valmiiksi hc-ulkoilmaihminen).

Nainen, 26: "Vaikeinta oli kävellä joka päivä"

Halusin lisätä päivittäistä hyötyliikuntaa, kun päivät menevät usein töissä istuessa. Kävelin ennen helposti kymmenen kilometrin kävelylenkkejä, mutta nyt se on vähentynyt huomattavasti. Oli kiva taas löytää se, kuinka mukavaa on kuunnella musiikkia ja kävellä reippaasti luonnossa.

Mikä haasteessa oli vaikeinta?

Vaikeinta oli kävellä joka päivä. Se oli todella haastavaa, sillä kesäviikonloput ovat olleet täynnä kiireitä. Aina ei ehtinytkään vetää lenkkivaatteita päälle, vaikka oikeasti siihen puolituntiseen on aina varmasti aikaa.

Mikä haasteessa yllätti?

Ehkä enemmänkin "mikä kävelemisessä yllätti". Se, että se on todella melkein meditointia! Olo on virkeämpi ja uni tulee illalla helpommin.

Huomasitko positiivisia tai negatiivisia vaikutuksia?

Laihduin projektin aikana kaksi kiloa. Tosin luulen, että se johtuu ennemminkin siitä, että olen kiinnittänyt enemmän huomiota syömiseeni. Olen virkeämpi. Hyötyliikunta tekee aina hyvää. Olen jatkanut iltalenkkirutiinia edelleen!

Huomionarvoista lienee, että kahdeksasta suorittajasta vain murto-osa pääsi haasteen loppuun asti luovuttamatta. Puoli tuntia kävelyä päivässä on siis yllättävän paljon!

Lue myös:

    Uusimmat