Nelikymppinen, kuinka nopeasti kävelet? Tämän se kertoo ikääntymisestäsi

Kansainvälisen tutkijatiimin tuore tutkimus osoittaa, että hidas kävelyvauhti keski-iässä kertoo nopeasta ikääntymisestä.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että hidas kävelyvauhti on yhteydessä lähestyvän kuoleman riskiin. ”Keskimääräisellä tai rivakalla” vauhdilla käveleminen puolestaan on yhteydessä pienentyneeseen riskiin kuolla aikaisin.

Askellusnopeutta on käytetty ennustamaan etenkin iäkkäiden ihmisten terveyttä ja kuntoa. Tuoreen tutkimuksen perusteella kävelyvauhti kuitenkin kertoo ihmisen terveydestä jo keski-iässä.

JAMA Network Open -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa huomattiin, että hidas kävelytahti 45-vuotiaana oli yhteydessä ennenaikaiseen ikääntymiseen niin fyysisesti kuin kognitiivisesti.

Hitaasti kävelevien keski-ikäisten keuhkot, hampaat ja vastustuskyky olivat huonommalla tolalla kuin rivakasti kävelevien, tutkijat luettelevat tiedotteessa. Lisäksi hitaiden kävelijöiden aivot näyttivät magneettikuvissa vanhemmilta.

Lapsena tehdyt testit ennustivat kävelynopeutta aikuisena

Löydökset perustuvat 904 uusiseelantilaisen, 1970-luvulla syntyneen ihmisen otantaan. Heille tehtiin fyysistä kuntoa sekä aivojen toimintaa mittaavat testit, minkä lisäksi osallistujien aivot kuvattiin magneettikuvauslaitteella.

Osallistujia on seurattu lapsuudesta asti, ja heille on tehty kognitiivisia testejä noin joka toinen vuosi.

Kolmevuotiaille lapsille tehdyt kognitiiviset testit ennustivat heidän kävelynopeuttaan aikuisina. Lapsen älykkyysosamäärä, kielelliset taidot sekä tunteiden hallinta olivat yhteydessä hänen kävelynopeuteensa 45-vuotiaana.

Hidas kävely on ongelma jo ennen vanhuutta

Tutkijat uskovat, että osa ihmisten terveydentilan ja kognitiivisten taitojen eroavaisuuksista voidaan selittää yksilöiden tekemillä elämäntapavalinnoilla. Löydökset kuitenkin vihjaavat, että jo varhaisessa vaiheessa elämää voidaan ennustaa, kenestä tulee hidas kävelijä.

– Lääkärit tietävät, että seitsemän- ja kahdeksankymppiset hitaat kävelijät kuolevat aiemmin kuin samanikäiset nopeat kävelijät. Mutta tämä tutkimus selvitti ajanjaksoa leikki-ikäisestä keski-ikään, ja osoitti, että hidas kävely on ongelma jo vuosikymmeniä ennen vanhuutta, tutkimusta kirjoittanut psykologian professori Terrie E. Moffitt sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat