Yritätkö sinäkin kerätä 10 000 askelta päivässä? Unohda se – tutkijat löysivät tehokikan, joka toimii paremmin

Koirakävelyt innostavat liikkumaan ja ehkäisevät ikäihmisten yksinäisyyttä 1:10
Miten olisi koirakävely? Niitä järjestetään Turussa!

Niin sanottu kymppitonnin askeltavoite kannattaa jo unohtaa. Ota sen sijaan käyttöön sadan askelen tavoite!

10 000 askeleesta on tullut lähes synonyymi hyvin vietetylle päivälle. Moni luottaa siihen, että jos askelmittariin kertyy päivän aikana 10 000 askelta, kävelyä on tullut tarpeeksi.

Nyt tutkijat ovat kuitenkin saattaneet löytää kävelymallin, joka on vielä parempi, kertoo australialaissivusto. 10 000 askelta nimittäin mittaa pelkkää kävelyn määrää, ei sen nopeutta.

Näin tutkittiin

Massachusettsin yliopiston professori Catrine Tudor-Locke tiimeineen tutki koehenkilöitä, jotka kävelivät juoksumatoilla eri nopeuksilla. Osa koehenkilöistä löntysteli, osa käveli rivakasti ja jotkut juoksivat.

Osanottajien askelet laskettiin ja kävelyn intensiivisyyttä tarkkailtiin. Mukana oli 80 tervettä miestä ja naista, jotka olivat noin 20–40-vuotiaita.

Entä tulos?

Tutkijoiden mukaan ihmisen kannattaisi ottaa sata askelta minuutissa. Jos haluaa treenata rivakasti, askelia tulisi ottaa minuutissa 130.

– Se, että lasket tahtia, ei vaadi hienoa älykelloa tai muuta puettavaa laitetta. Voit vain laskea askelmäärän, jonka saavutat minuutissa tai 15 sekunnissa, ja kertoa sen neljällä, sanoo tutkimustiimissä ollut Elroy Alguiar.

– Sadan askeleen minuuttikävelytahti puolen tunnin ajan päivässä – tai siis 3000 askelta 30 minuutissa – olisi hyvä tapa päästä voimakkuudessa keskivertotasolle.

Samalla päivän askeltavoite tulisi täyteen.

7500 askelta päivässä luultavasti riittää

Tudor-Locken aiemman tutkimuksen mukaan tosielämässä noin 7500 askelta päivässä ottava ihminen luultavasti pääsee viikkotavoitteeseen keskiverron ja rivakan fyysisen aktiivisuuden suhteen.

Monille tuttu 10 000 askeleen tavoite voikin tuntua aivan liian suurelta määrältä vähän liikkuvalle, mutta sata askelta ei ole yhtä saavuttamaton tavoite.

"Käveleminen on oleellinen osa päivittäistä elämää"

Sadan askeleen minuuttitahti ei tutkijoiden mukaan edes ole kovin paljon kovempi kävelyvauhti kuin mihin moni on tottunut. Numeromääreen antaminen kävelylle ja sen teholle voi kuitenkin tuoda hyötyjä monille.

– Käveleminen on oleellinen osa päivittäistä elämää – kyllä, myös ihmisille, jotka ovat uskomattoman hyvässä kunnossa. Ajattele sitä, miten kävelet autollesi, junalle tai bussiin, kävelet ruokakaupassa, työnnät lastenvaunuja, Alguiar sanoo.

Tutkijatiimi aikoo testata sadan askelen metodia seuraavaksi vanhempaan ikäryhmään. Tarkoituksena on tutkia kävelyvauhtia myös tosielämän tilanteissa pelkkien laboratorio-olosuhteiden lisäksi.

Lue myös:

    Uusimmat