Pekonia vai kreikkalainen salaatti? Näin se, mitä syöt, voi vaikuttaa rintoihisi

Tuore Harvadin yliopiston tutkimus osoitti yhteyden prosessoidun lihan syömisen ja kohonneen rintasyöpäriskin välillä. Apinoilla tehty tutkimus puolestaan antaa viitettä siitä, että välimerellinen ruokavalio voi ehkäistä rintasyövän lisääntymistä.

VIDEO: Rintojen oikeaoppinen ja säännöllinen tutkiminen auttaa löytämään rintasyövän ajoissa.

International Journal of Cancer -lehdessä esitelty tutkimus yhdisti prosessoidun lihan syömisen kohonneeseen riskiin sairastua rintasyöpään.
Yhteys oli kuitenkin maltillinen: 15 aiemman tutkimuksen meta-analyysissa Harvardin yliopiston tutkijat havaitsivat prosessoidun lihan lisäävän riskiä rintasyöpään 9 prosentilla.

Maailman terveysjärjestö WHO lisäsi vuonna 2015 prosessoidun lihan syöpävaarallisten aineiden vaarallisimpaan kastiin, josta löytyvät muun muassa tupakka sekä asbesti. Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan lihavalmisteita, jotka on säilötty esimerkiksi savustamalla, suolaamalla tai nitriittiä käyttämällä. Tällaisia lihajalosteita ovat muun muassa meetvurstit, pekonit ja makkarat. Aiemmin prosessoitu liha on yhdistetty esimerkiksi suolistosyöpään.

Prosessoituun lihaan liitetystä karsinogeenisyydestä on erilaisia teorioita. Yhden mukaan suola voi reagoida lihan sisältämän proteiinin kanssa siten, että liha muuttuu syöpää aiheuttavaksi.

On kuitenkin huomattava, että nyt julkaistu tutkimus osoittaa ainoastaan maltillisen yhteyden prosessoidun lihan ja rintasyövän välillä. On mahdollista, ettei prosessoidun lihan nauttiminen suoraan aiheuta rintasyöpää, vaan että runsaasti lihajalosteita syövät elävät muutenkin epäterveellisemmin altistaen itsensä rintasyövälle esimerkiksi tupakoimalla.

Välimeren dieetillä suotuisia vaikutuksia myös rintasyöpään

Joka tapauksessa rintasyövän kannalta paljon prosessoitua lihaa sisältävää ruokavaliota parempi vaihtoehto näyttäisi olevan Välimeren perinteinen ruokavalio. Cell Reports -lehdessä julkaistun raportin tulokset viittaavat siihen, että Välimeren perinteistä ruokavalio noudattava saattaa pienentää omaa rintasyöpäriskiään ja hidastaa sen leviämistä. Tässä vaiheessa yhteys pienentyneen rintasyöpäriskin sekä Välimeren ruokavalion välillä on osoitettu vasta apinoilla.

Välimeren perinteinen ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljaa sekä kohtuullisesti alkoholia, vähänlaisesti punaista lihaa, maitotuotteita, makeisia ja teollisia viljoja. Aiemmin Välimeren perinteinen ruokavalio on liitetty pienentyneeseen riskiin sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään.

Ruokavaliot vertailussa

Yhdysvaltalaisen Wake Forestin lääketieteellisen yliopiston tutkijat vertasivat länsimaille tyypillisen, runsaasti prosessoituja ja energiapitoisia ainesosia sisältävän ruokavalion ja Välimeren ruokavalion vaikutusta makaki-apinoiden rintasyöpäriskiin. Riskiä tarkasteltiin sen mukaan, miten ruokavalio vaikuttaa makakien rintarauhasten mikrobiomeihin, joiden poikkeamat on liitetty useisiin paikallisiin sairauksiin.

Tutkijat syöttivät 40 makakille joko länsimaista tai Välimeren perinteisen ruokavalion mukaista ravintoa. Välimeren ruokavalio näytti lisäävän rintakudoksessa olevien lactobacillus-bakteerien määrää. Lactobacillus on osassa aiempia tutkimuksia yhdistetty rintasyövän hitaampaan leviämisen.

Välimeren perinteisellä ruokavaliolla on jo aiemmin todettu olevan varsin myönteisiä terveysvaikutuksia. Se näyttää muun muassa auttavan masennuksen ehkäisyssä, helpottavan painonhallintaa ja sekä vähentävän metabolisen oireyhtymän merkkejä.

Lue myös:

    Uusimmat