Tuore Harvadin yliopiston tutkimus osoitti yhteyden prosessoidun lihan syömisen ja kohonneen rintasyöpäriskin välillä. Apinoilla tehty tutkimus puolestaan antaa viitettä siitä, että välimerellinen ruokavalio voi ehkäistä rintasyövän lisääntymistä.
VIDEO: Rintojen oikeaoppinen ja säännöllinen tutkiminen auttaa löytämään rintasyövän ajoissa.
International Journal of Cancer -lehdessä esitelty tutkimus yhdisti prosessoidun lihan syömisen kohonneeseen riskiin sairastua rintasyöpään.
Yhteys oli kuitenkin maltillinen: 15 aiemman tutkimuksen meta-analyysissa Harvardin yliopiston tutkijat havaitsivat prosessoidun lihan lisäävän riskiä rintasyöpään 9 prosentilla.
Maailman terveysjärjestö WHO lisäsi vuonna 2015 prosessoidun lihan syöpävaarallisten aineiden vaarallisimpaan kastiin, josta löytyvät muun muassa tupakka sekä asbesti. Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan lihavalmisteita, jotka on säilötty esimerkiksi savustamalla, suolaamalla tai nitriittiä käyttämällä. Tällaisia lihajalosteita ovat muun muassa meetvurstit, pekonit ja makkarat. Aiemmin prosessoitu liha on yhdistetty esimerkiksi suolistosyöpään.

