Syötkö liikaa terveydelle vaarallisia lihajalosteita? Nämä kaikki lihat lasketaan prosessoiduiksi

lihajalosteet
Shutterstock

Runsas punaisen ja prosessoidun lihan käyttö kasvattaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä. Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti eilen nostavansa prosessoidut lihajalosteet voimakkaasti syöpävaarallisten aineiden listalle. 

Maailman terveysjärjestö WHO nostaa prosessoidun lihan syöpävaarallisten aineiden ylimpään, vaarallisimpaan luokkaan. Myös punainen liha on WHO:n mukaan terveydelle haitallista.

Mitä punaisella lihalla ja prosessoidulla lihalla käytännössä tarkoitetaan?

Punaiseksi lihaksi luokitellaan sian-, naudan- vuohen-, ja lampaanliha. Prosessoitu liha puolestaan tarkoittaa lihavalmisteita, jotka on säilötty esimerkiksi savustamalla, suolaamalla tai nitriitillä. Tällaisia lihajalosteita ovat muun muassa kinkut, meetvurstit, pekonit, makkarat, nakit ja lihasäilykkeet.

Vahva tutkimusnäyttö on osoittanut, että runsas prosessoidun lihan käyttö kasvattaa paksu- ja peräsuolisyöpien riskiä. Punaisen lihan kohdalla annoskokoihin liittyvä riski vaihtelee enemmän, joten kaiken kaikkiaan tutkimusnäyttö prosessoidun lihan yhteydestä syöpäriskiin on yhdenmukaisempi kuin punaisen lihan. 

Suomalaisissa ravitsemusuosituksissa punaisen lihan ja erityisesti prosessoitujen lihavalmisteiden vaarat on tiedostettu jo pitkään. Ravitsemussuositusten mukaan lihajalosteita ja punaista lihaa tulisi käyttää enintään 500 grammaa viikossa. Määrä tarkoittaa kypsää lihaa ja vastaa noin 700–750 grammaa raakaa lihaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja