Välimeren ruokavalio voi auttaa miesten masennuksen ehkäisyssä

Aivoille sopivaa ruokaa? 7:47

Välimeren perinteinen ruokavalio ja sen ainesosat on monissa tutkimuksissa yhdistetty lukuisiin terveyshyötyihin. Tuoreen tutkimuksen perusteella ruokavalio saattaa myös hieman pienentää miesten riskiä sairastua masennukseen.

Katso yllä olevalta videolta, millainen ruokavalio on terveellinen aivoille.

Tulokset perustuvat ranskalaisaineistoon, joka kattoi runsaan 3 500 keski-ikäisen miehen ja naisen seurantatiedot 12 vuodelta. Osallistujien ruokavaliota oli selvitetty useampaan otteeseen.

Kahdentoista vuoden seurannan aikana 170 osallistujaa sairastui masennukseen. Analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin, mutta senkin jälkeen tutkijat havaitsivat yhteyden välimerellisen ruokavalion ja masennuksen väliltä. Välimerellistä ruokavaliota noudattavien sairastumisriski oli noin kymmenen prosenttia pienempi kuin muiden – yhteys ei siis ollut kovin voimakas.

Tutkijat eivät vielä tiedä, miksi yhteys havaittiin vain miehillä, joten aihetta olisi hyvä tutkia lisää.

Välimeren perinteinen ruokavalio on aiemmin yhdistetty muun muassa pienentyneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja dementiaan. Yhteydet on havaittu sukupuolesta riippumatta.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja. Vain harvat noudattavat tällaista ruokavaliota kaikilta osin, ja tutkimuksissa usein arvioidaankin, miten lähellä perinteistä ruokavaliota henkilön ruokavalio on.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat