Punaista lihaa paljon syövät voivat monien tutkimusten perusteella sairastua sydän- ja verisuonitauteihin muita todennäköisemmin, mutta osana muuten terveellistä ruokavaliota kohtuumäärä punaista lihaa ei ole ongelma. Tärkeää olisi suosia vähärasvaista ja tuoretta lihaa ja välttää teollisesti prosessoituja lihavalmisteita.
Videolla keskustellaan, miten kesäherkut vaikuttavat suomalaisten terveyteen.
Tiedot käyvät ilmi hiljattain julkaistusta tutkimuksesta, jossa 40 lihavaa koehenkilöä noudatti kahteen otteeseen Välimeren perinteistä ruokavaliota viiden viikon ajan. Toisella kerralla he saivat syödä 500 grammaa vähärasvaista punaista lihaa viikossa ja toisella kerralla korkeintaan 200 grammaa.
Osallistujien sydän- ja diabetesriskitekijöissä nähtiin hienoista parannusta kokeen aikana, mutta muutokset havaittiin kummallakin kerralla riippumatta syödyn lihan määrästä. LDL-kolesterolin pitoisuudessa näkyi jopa hieman suurempi parannus, kun osallistujat söivät enemmän lihaa.
